Mohammad Javad Zarif (Foto: AFP)
Mohammad Javad Zarif (Foto: AFP) Foto: Afp

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Zarif koji u utorak treba stići u Bruxelles ne bi li spasio dogovor o iranskom nuklearnom programu zatražio je u ponedjeljak u Moskvi "jamstva" potpisnika tog dokumenta koji su Sjedinjene Države otkazale.


Na drugoj postaji svoje diplomatske turneje iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Zarif u ponedjeljak ujutro razgovarao je s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom nakon konzultacija u Pekingu tijekom vikenda i prije dolaska u Bruxelles, gdje će se sastati s francuskim, njemačkim i britanskim kolegom.

Vezani članci Angela Merkel, Boris Johnson i Emmanuel Macron Reakcije na opasno zaoštravanje odnosa: Berlin, Pariz i London pozivaju Iran da ne krši nuklearni sporazum Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Iran će podići razinu obogaćivanja uranija: Emmanuel Macron još uvijek pokušava spasiti nuklearni sporazum

Na tom putovanju obići će pet velesila koje su, uz Sjedinjene Države, 2015. potpisale s Iranom povijesni ugovor koji predviđa ukidanje sankcija Iranu u zamjenu za obvezu Islamske Republike da ne razvija nuklearno oružje.

"Krajnji cilj svih tih razgovora jest dobiti jamstva da će se braniti interesi iranskog naroda zajamčeni ugovorom", rekao je Zarif na početku razgovora s Lavrovom.

Nakon diplomatske turneje "vidjet ćemo kako možemo organizirati zajedničku radnu skupinu koju bi podupirala međunarodna zajednica", rekao je nakon susreta, prenosi iranska agencija ISNA.

Ruski ministar vanjskih poslova ocijenio je pak da Rusi i Europljani moraju "zajednički braniti svoje interese" u vezi s tim pitanjem.

Istupanje SAD-a iz ugovora potaknulo je približavanje Moskve i Europljana, koji su ovih godina bili u zategnutim odnosima zbog sirijskog i ukrajinskog pitanja te nedavnog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj.

Rusija je u dobrim odnosima sa zemljama koje imaju različite i nerijetko suprotne interese, poput Irana, Turske i Izraela. (Hina)