Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak

Iran se nada dogovoru s IAEA-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran se nada da će postići 'okvirni dogovor' s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) kako bi uklonio svaku sumnju u svoj sporni nuklearni program, reklo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

'Nadamo se postizanju okvirnog dogovora na pregovorima' koji će se održati s izaslanstvom IAEA-e, rekao je glasnogovornik ministarstva Ramin Mehmanparast na tjednoj novinskoj konferenciji.

Inspektori IAEA-e pokušat će uvjeriti Iran da potpiše dokument na temelju kojega će UN-ova agencija moći obavljati provjere ne bi li utvrdila stvarnu namjenu iranskog nuklearnog programa. Teheran je sve dosad odbijao stanoviti broj zahtjeva agencije, ocijenivši da oni prekoračuju njegove obveze iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP).

Mehmanparast je u utorak opetovao da je Teheran voljan potpisati dokument koji će IAEA-i omogućiti da 'otkloni zabrinutost', ali samo ako agencija 'u cijelosti prizna nuklearna prava' Irana. Usto je neizravno potvrdio da će Iran u srijedu opet zabraniti inspektorima pristup u Parchin, vojni kompleks koji, po njegovim riječima, 'nema nikakve veze s nuklearnim aktivnostima' Irana.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> Cyber napad na američke banke, Iran odbacuje povezanost

I Parchin bi se mogao naći na dnevnom redu pregovora, ali u okviru možebitnog općenitog dogovora s IAEA-om, ponovo je naglasio. UN-ova agencija sumnja da je Teheran u Parchinu ispitivao konvencionalne eksplozive koji bi se mogli koristiti za aktiviranje nuklearne eksplozije.

IAEA i međunarodna zajednica boje se da Iran, usprkos upornom odbacivanju optužaba, želi proizvesti atomsko oružje, skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa. Glavni direktor IEAE-e Yukiya Amano bio je u petak pesimističan u vezi s izgledima za postizanje dogovora na susretu u srijedu, koji po njemu 'nisu bogzna kako sjajni'.

'Malo je vjerojatno da će se dogovor postići' jer su 'i dalje prisutne velike razlike', rekao je pak u nedjelju za agenciju AFP jedan zapadni diplomat koji je htio ostati anoniman. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene