Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao na mir i jedinstvo

Iran podržao povijesni posjet pape Franje Iraku: ''Nema druge poruke osim dijaloga, mira i prijateljstva između religija''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je u ponedjeljak pozdravio povijesni posjet pape Franje Iraku kao "dobar i konstruktivan" i ocijenio da je to dokaz da je Irak postao "sigurna zemlja".

"Posjet Pape Iraku bio je jako pozitivan i jako važan", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Saïd Khatibazadeh, tijekom konferencije za novinare u Teheranu.

"Irak je postao sigurna zemlja u koju se može organizirati jedno takvo dobro i konstruktivno putovanje", dodao je.

To je prva službena reakcija na posjet pape Franje Iraku, prvog Pape koji je posjetio tu zemlju razorenu ratovima. Papa je iz Iraka otputovao u ponedjeljak ujutro nakon trodnevnog boravka tijekom kojeg se sastao s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, vođom glavnine šijita u svijetu, inače podrijetlom iz Irana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rizična turneja po iraku Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija

Taj susret "pokazuje na svoj način međureligijski dijalog i približavanje religija", ocijenio je službeni Teheran, "u tome nema druge poruke osim dijaloga, mira i prijateljstva između religija i suradnje između civilizacija".

Papa je u Iraku osudio "terorizam koji zlorabi religiju", pozvao na "mir" i "jedinstvo" na Bliskom istoku i izrazio žaljenje zbog masovnog odlaska kršćana iz tog područja.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene