Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez novog pogubljenja

Iran: Pošteđen osuđenik koji je preživio vješanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osuđenik na smrt koji je preživio izvršenje smrtne kazne vješanjem u Iranu, nakon čega se vodila polemika o njegovu pogubljenju jer su neki suci mislili da presuda nije potpuno izvršena, pošteđen je novog pogubljenja, izvijestili su mediji, pozivajući se na Ministarstvo pravosuđa.

Legalnost njegova novog pogubljenja u pitanje su doveli suci i međunarodne organizacije za obranu ljudskih prava.

'Osuđenik koji je preživio izvršenje smrtne kazne vješanjem neće biti ponovno pogubljen', rekao je u utorak navečer ministar pravosuđa Irana Mustafa Pur Mohamadi. Ministar je objasnio da bi novo pogubljenje naškodilo ugledu zemlje.

Osuđenik, kojemu je 37 godina, a javnosti je poznat samo po imenu Alireza, obješen je prošli tjedan u zatvoru u Bojnurdu nakon što je proglašen krivim za preprodaju droge. Pošto je 12 minuta bio na vješalima, zatvorski liječnici proglasili su ga mrtvim i truplo prevezli u mrtvačnicu. No sutradan je zaposlenik mrtvačnice primijetio da čovjek umotan u mrtvački pokrov još diše.

Još prošli tjedan nekoliko sudaca i odvjetnika zatražilo je od čelnika pravosudne vlasti, ajatolaha Sadega Larijanija da se čovjeku poštedi život.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

>> Iranac preživio smaknuće, pravnici u nedoumici!

'Naš zakon ne predviđa slučaj da netko preživi 24 sata nakon vješanja. Budući da je presuda izvršena, nema razloga za ponovno izvršenje', rekao je odvjetnik Abdolsalmad Horamšahi.

I Amnesty International pozvao je Teheran da ne izvršava ponovno smrtnu kaznu nad Alirezom, istaknuvši da mogućnost ponovnog pogubljenja 'samo ističe okrutnost i nehumanost smrtne kazne'. Kako je navela ta organizacija, najmanje 508 ljudi pogubljeno je u zemlji od početka 2013. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene