Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Velika zabrinutost''

Iran pada ponovno u nemilost SAD-a, pronašli ''probleme'' u nuklearnom sporazumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalni sporazum o obuzdavanju nuklearnih ambicija Irana sadrži elemente koji izazivaju "veliku zabrinutost", rekao je u subotu umirovljeni američki general David Petraeus koji slovi kao jedan od najizglednijih kandidata za poziciju državnog tajnika u vladi novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Sporazum je stupio na snagu u siječnju, nakon godina međunarodnih nastojanja. Njime se poziva Teheran da obuzda svoj kontroverzni nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija koj su mu nametnuli SAD i druge države. Iran odbacuje tvrdnje da želi razviti nuklearno oružje.

Pročitajte i ovo Nuklearni projektil, ilustracija manjak suradnje Stižu upozorenja: "Jačaju frakcije koje žele nuklearno oružje, nad njima nema nikakve kontrole" Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..."

"Postoje neke loše strane koje bi nas trebale jako zabrinuti", rekao je Petraeus komentirajući taj sporazum tijekom sigurnosnog foruma u Bahreinu. Naglasio je da on traje 10-15 godina i da njime Iran dobiva pristup desecima milijardi dolara vrijednoj ranije zamrznutoj imovini.

Trump je tijekom predsjedničke kampanje obećao da će poništiti sporazum s Iranom kad stupi na vlast, nazivajući ga "najgorim dogovorom koji je ikada ispregovaran".

Unatoč Petraeusovoj rezerviranosti, taj bivši general je istaknuo i da "postoje neki pozitivni elementi", jer je njime zaustavljen put Irana prema nuklearnom oružju.

Saudijska Arabija i njezine sunitske saveznice se boje da bi nuklearni dogovor s Iranom mogao voditi do regionalnog jačanja dominantno šijitskog Irana koji u sukobima u Siriji i Jemenu podržava njima suprotne strane.

Petraeus je vodio američke trupe u Iraku između 2006. i 2008. godine, a od 2010. je bio zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva u Bahreinu, te snaga NATO saveza u Afganistanu. Nakon toga je otišao u vojnu mirovinu i postao direktor američke obavještajne agencije CIA-e.

Tu poziciju je napustio krajem 2012. nakon što je pokrenuta istraga protiv njega zbog davanja tajnih informacija svojoj ljubavnici i autorici njegove biografije Pauli Broadwell. Priznao je krivnju, te je optužen za nemar pri upravljanju tajnim podacima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene