445892
445892
445892
445892
445892

UPOZORENJE Najveća prijetnja sigurnosti Amerike nisu Islamska država ni Al Kaida

  • , 08.08.2016., 13:43
  • Autor:
  • komentara

Najveća prijetnja sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država nisu oni kojima se trenutno posvećuje najveća pozornost - Islamska država i Al Kaida.

 
 
 
 
Paljenje američke zastave u Teheranu (Foto: AFP)
Paljenje američke zastave u Teheranu (Foto: AFP)

Nova prijetnja, koja je danas daleko najveći sigurnosni izazov za SAD i njegove suradnike, kao i za njihove interese na Bliskom istoku, je Iran, upozorava konzervativna neprofitna organizacija Heritage Foundation.

Iran možda nije kratkoročno tolika prijetnja sigurnosti Amerikanaca koliko terorističke skupine kao što su Islamska država ili Al Kaida, no predstavlja dugoročnu opasnost zbog razvoja nuklearnog naoružanja. Međunarodna zajednica uspjela je s Iranom postići dogovor kako bi se zemlji skinule dugogodišnje sankcije, no nakon 15 godina koliko bi trebao biti pod nadzorom IAEA-e, Iran bi opet mogao 'bildati' svoj nuklearni program.

'Iran je vrlo strpljiv i ima vrlo promišljenu strategiju. Nama se 15 godina čini dugim periodom, no za njih nije. Za 15 godina opet će se moći naoružavati. I bit će dominantni na Bliskom istoku', smatra Michael Pregent, bivši američki vojni dužnosnik u Iraku, a danas suradnik Hudson Instituta.

No, nuklearni program nije jedni zbog čega se SAD brinu. Iran financira militantne i terorističke grupe poput Hezbolaha ili Shia u Iraku pa bi upravo bi to što su mu ukinute sankcije moglo utjecati na povećanje terorističkih operacija u drugim zemljama.

'Oni neće promijeniti svoje ponašanje. Samo će još više provocirati. Nakon ukidanja sankcija sada mogu postati još veći remetilački faktor u regiji', kazao je Pregent za Business Insider.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se