Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Australija organizirala sastanke?

Iran opovrgava da je tajno razgovarao s Izraelom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je priznao da je s Iranom, prvi put od 1979. godine kada je proglašena Islamska Republika, razgovarao o denuklearizaciji Bliskog istoka, no takvu tvrdnju Teheran je odmah opovrgnuo.

'Bilo je kontakata između predstavnice izraelskog povjerenstva za atomsku energiju i iranskog dužnosnika', rekao je Yael Doron, glasnogovornik tog povjerenstva. Sastanci su, prema Doronu, bili zatvoreni, no Australija koja ih je organizirala, držala je shodnim o tome izvijestiti javnost. Ured premijera Benjamina Netanyahua nije želio potvrditi susrete.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Odgovor na napad VIDEO/FOTO Obaranje iranskih letjelica: Pogledajte kako je noćas izgledalo nebo nad Izraelom

Iran je, međutim, takve informacije nazvao 'lažnima', piše na internetskoj stranici državne televizije koja citira glasnogovornika Iranske organizacije za atomsku energiju. 'Takav čin propagande teži potkopati uspjeh iranske diplomacije na sastancima u Ženevi i Beču s velikim silama oko iranskog nuklearnog programa', rekao je glasnogovornik Ali Širzadijan. Islamska Republika, proglašena nakon revolucije 1979., ne priznaje državu Izrael, a iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad prorekao je da će Izrael biti 'izbrisan sa zemljovida'. Izrael pak optužuje Iran da tajno pokušava razviti atomsku bombu, a Iran to opovrgava tvrdeći da je njegov nuklearni program isključivo civilan. Izrael ne odbacuje ni vojnu akciju na iranska nuklearna postrojenja. Prema stranim stručnjacima, Izrael raspolaže s oko 200 nuklearnih bojnih glava.

Prema pisanju izraelskog dnevnika Haaretz, izraelsko-iranski razgovori o denuklearizaciji Bliskog istoka održani su 29. i 30. rujna u jednome hotelu u Kairu, uz nazočnost izaslanstava Jordana, Egipta, Tunisa, Maroka, Saudijske Arabije te Sjedinjenih Država i Europske unije. Bili su prisutni i predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju koja je Iranu dala rok da do petka dogovori s Rusijom, Francuskom i Sjedinjenim Državama modalitete obogaćivanja urana u civilne svrhe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene