Iran je obavijestio UN-ovu agenciju da planira u svome postrojenju Fordow povećati obogaćivanje uranija na 20 posto, što znači na razinu prije nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. sa svjetskim silama, objavila je agencija u petak.

Galerija


Ta obavijest Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju zadnja je u nizu najava kojima Islamska Republika Iran planira kršiti odredbe ugovora što je počela činiti 2019., otkako se Washington jednostrano povukao iz sporazuma i ponovno uveo sankcije Teheranu.

Vezani članci Joe Biden Biden nudi velika obećanja: Stiže doba 'nemilosrdne diplomacije' nakon vojnih pogrešaka Joe Biden Biden naredio zračne napade na snage koje podupiru Iran u Iraku i Siriji

Povećanje obogaćivanja uranija dio je zakona koji je prošli mjesec donio iranski parlament nakon ubojstva vodećeg nuklearnog znanstvenika za što je Teheran okrivio Izrael.

"Iran je obavijestio agenciju da će sukladno zakonu koji je nedavno donio parlament povećati razinu obogaćivanja uranija na 20 posto u tvornici u Fordowu", navodi IAEA u priopćenju.