Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preliminarno izvješće

Je li helikopter iranskog predsjednika oboren ili napadnut? Vojska dovršila istragu

Smrt iranskog predsjednika u padu helikoptera
Smrt iranskog predsjednika u padu helikoptera Foto: Afp
Iranska vojska objavila je da nema naznaka da je predsjednik ubijen ili napadnut.

U preliminarnom izvješću iranske vojske piše da dosad nisu pronađeni dokazi o ubojstvu ili napadu u padu helikoptera u kojemu je poginuo predsjednik Ebrahim Raisi, izvijestili su državni mediji u petak.

Raisi, tvrdolinijaš kojeg se smatralo potencijalnim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, poginuo je kada se njegov helikopter u ponedjeljak srušio po lošem vremenu u planinama blizu azerbajdžanske granice.

"Znakovi koji bi ukazivali na pucnjavu ili nešto slično nisu uočeni u olupini helikoptera (koji se) srušio u području na velikoj nadmorskoj visini i zapalio", navodi se u izvješću koje je objavio glavni stožer oružanih snaga.

Pročitajte i ovo Norijada u Hrvatskoj - 1 Luda atmosfera Zbog maturanata intervenirali i vatrogasci: Pirotehnikom zapalili tendu kafića

"Ništa sumnjivo nije uočeno u razgovorima kontrolnog tornja s posadom leta", dodaje se. Više detalja bit će objavljeno u nastavku istrage, stoji u izvješću.

Raisi je pokopan u šijitskome muslimanskom svetom gradu Mašadu u četvrtak, četiri dana nakon nesreće u kojoj su također poginuli ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian i još šest osoba.

Stručnjaci kažu da Iran ima loše sigurnosne mjere u zračnom prometu i da su česte nesreće, a u mnogima se radi o zrakoplovima američke proizvodnje kupljenim prije islamske revolucije 1979. godine.

Teheran kaže da zbog američkih sankcija dugo nije mogao kupovati nove zrakoplove niti rezervne dijelove sa zapada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene