Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Bez propagande i publiciteta

Iran najavio pokretanje nuklearne centrale u Bušehru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je u subotu najavio pokretanje prve nuklearne centrale u Bušehru, u diskreciji suprotnoj publicitetu koji je pratio u kolovozu početak punjenja tog dugo kontroverznog pogona koji je izgradila Rusija.

'Bez propagande i publiciteta, postavili smo sve šipke s gorivom i zatvorili poklopac reaktora. Očekujemo sada da se voda iz srca reaktora grije malo po malo', izjavio je šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

>> Iran počeo ulijevati gorivo u prvu nuklearku

Nije naveo u kojem trenutku je došlo do pokretanja reaktora. U kolovozu, vlasti su povele iranske i strane novinare do postrojenja u Bušehru kako bi pokazale početak prijenosa goriva u srce centrale, što je predstavljeno kao velika pobjeda Irana nad Zapadnjacima koji su dugo pokušavali spriječiti Teheran da se opskrbi takvim pogonom.

Centrala ubrzo povezana s nacionalnom električnom mrežom

'Nadamo se da će centrala biti povezana s nacionalnom električnom mrežom za mjesec ili dva', kazao je Salehi kojeg citiraju iranski mediji. Prethodno je kazao da će centrala od 1000 megavata biti povezana s nacionalnom mrežom kad reaktor dosegne 40 do 50 posto snage. Salehi je dodao da će se u veljači organizirati 'velika proslava' priključka Bušehra nacionalnoj električnoj mreži. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene