Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran je u subotu najavio pokretanje prve nuklearne centrale u Bušehru, u diskreciji suprotnoj publicitetu koji je pratio u kolovozu početak punjenja tog dugo kontroverznog pogona koji je izgradila Rusija.


'Bez propagande i publiciteta, postavili smo sve šipke s gorivom i zatvorili poklopac reaktora. Očekujemo sada da se voda iz srca reaktora grije malo po malo', izjavio je šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi.

Vezani članci Festival vatre u Iranu - 1 U proslavi festivala vatre poginulo troje ljudi, više od tisuću ih je ozlijeđeno. Policija uhitila 25 osoba Joe Biden Bidenova vlada uvela prve sankcije Iranu: "Koristit ćemo se svim prikladnim sredstvima da krivci za povredu ljudskih prava odgovaraju"

>> Iran počeo ulijevati gorivo u prvu nuklearku

Nije naveo u kojem trenutku je došlo do pokretanja reaktora. U kolovozu, vlasti su povele iranske i strane novinare do postrojenja u Bušehru kako bi pokazale početak prijenosa goriva u srce centrale, što je predstavljeno kao velika pobjeda Irana nad Zapadnjacima koji su dugo pokušavali spriječiti Teheran da se opskrbi takvim pogonom.

Centrala ubrzo povezana s nacionalnom električnom mrežom

'Nadamo se da će centrala biti povezana s nacionalnom električnom mrežom za mjesec ili dva', kazao je Salehi kojeg citiraju iranski mediji. Prethodno je kazao da će centrala od 1000 megavata biti povezana s nacionalnom mrežom kad reaktor dosegne 40 do 50 posto snage. Salehi je dodao da će se u veljači organizirati 'velika proslava' priključka Bušehra nacionalnoj električnoj mreži. (Hina)