Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se program

Iran počeo ulijevati gorivo u prvu nuklearku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran nastavlja sa svojim nuklearnim programom počevši s ulijevanjem goriva u reaktor u svojoj prvoj nuklearnoj elektrani.

Znanstvenici iz Irana i Rusije su još u kolovozu počeli s ovim procesom koji je tada zaustavljen radi određenih tehničkih problema. Nuklearna elektrana u Bušeru u zajedničkim je rukama Irana i Rusije, a Rusi će iz nje izvoziti nuklearno gorivo i zbrinjavati nuklearni otpad.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> Iran: Uz asistenciju Rusa počelo prijenos nuklearnog goriva u reaktor

>> Hamnei obećao da će Iran 'izigrati' sankcije

>> Iran prijeti Izraelu protunapadom na njihove nuklearke

Iranski nuklearni program je već dugo vremena predmet zanimanja međunarodne zajednice. Ipak, BBC donosi kako je obogaćeni uran koji će se koristiti u ovoj tvornici daleko ispod razine koja je potreba za proizvodnju nuklearnog oružja. Obogaćenje urana za potrebe nuklearnog oružja treba biti više od 90%, a nasuprot tome postotak obogaćenja urana u elektrani u Bušeru iznosi 3.5%.

Već ranije je iranska vlada objavila kako je počela program s 20%-tnim obogaćenim uranom za koji tvrdi kako je potreban za medicinska istraživanja. Iako neke vlade strahuju kako Teheran želi izgraditi nuklearno oružje, u Iranu cijelo vrijeme tvrde kako su njihovi planovi isključivo vezani za proizvodnju energije. Elektrana u Bušeru bi trebala početi raditi početkom 2011.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene