Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran kojemu prijete sankcije velesila zbog njegova nuklearnog programa, načinio je simboličan korak ka dijalogu iznoseći novi prijedlog o trgovini uranijem, ali na način koji je IAEA već bila odbila.


Nekoliko tjedana pošto je odbio prijedlog ugovora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Teheran je predložio da će 400 kg svog uranija obogaćenog do 3,5 posto prodati za nuklearno gorivo za svoj istraživački reaktor, rekavši kako bi se razmjena trebala obaviti na iranskom otoku Kišu, u slobodnoj zoni koja ima svoje vlastito zakonodavstvo. ‘Spremni smo 400 kg uranija obogaćenog do 3,5 posto zamijeniti na otoku Kišu za 20 posto obogaćeni uranij u količini koja iznosi 20 posto te isporuke’, rekao je u Manami iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki, u okviru regionalne konferencije o sigurnosti u Perzijskome zaljevu.

Trgovina bi se mogla obaviti ‘odmah’, čim skupina 5+1 (pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti plus Njemačka) dade svoj pristanak, dodao je Motaki, kako je prenijela iranska javna televizija na engleskom jeziku Press-TV. Sjedinjene Države su ocijenile da taj prijedlog nije ‘ništa novo’, a jedan visoki dužnosnik je rekao kako se ‘čini da nije u skladu’ sa sporazumom koji bi Islamskoj Republici omogućio da izbjegne sankcije.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Iran nije prekinuo obogaćivanje urana' Slika nije dostupna Iran: Rusko nuklearno gorivo neće zaustaviti obogaćivanje urana

>> Motaki: Iranu treba još 15 nuklearki

Teheran je sredinom studenoga odbio prijedlog sporazuma IAEA-e koji predviđa da Iran svoj slaboobogaćeni uranij izveze u treću zemlju a da u zamjenu dobije gorivo za svoj istraživački reaktor. Međunarodna agencija je osudila Teheran zbog odbijanja njezina prijedloga, a UN mu je zaprijetio novim sankcijama. Čelnici zemalja EU-a okupljeni u Bruxellesu, potvrdili su u petak potporu možebitnim sankcijama Vijeća sigurnosti ako Iran i dalje ne bude surađivao u svezi sa svojim nuklearnim programom. (Hina)