Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran: Francuska baza u Perzijskom zaljevu ne pridonosi miru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je danas objavio da francuska vojna baza u Perzijskome zaljevu neće pridonijeti sigurnosti i miru te naftom bogate regije.

Službeni je Pariz u siječnju potpisao ugovor s Ujedinjenim Arapskim Emiratima o izgradnji prve francuske stalne vojne baze u Perzijskome zaljevu, točno preko puta iranske obale.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Strahuju od iranskih udara' SAD povećava isporuke oružja saveznicima u Perzijskom zaljevu Slika nije dostupna Spremni za mogući napad Iran održava pomorske vježbe u Hormuškom tjesnacu

U bazi će biti 400 do 500 ljudi, a pomoću te će baze Francuskoj biti nadohvat morski putovi kojima putuje više od trećine globalne isporuke nafte.

"Protivimo se svakome povećanju vojne nazočnosti stranih snaga u regiji", rekao je glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova Mohammad Ali Hosseini.

"Smatramo da takva nazočnost ne pridonosi miru i sigurnosti u regiji, nego da će pridonijeti ... nesigurnosti u regiji", rekao je na konferenciji za novinare. Govorio je farsijem, ali njegove je riječi prevela iranska satelitska televizija Press TV.

Francuske je jedna od zemalja zapada koja želi pojačati pritisak na Iran kako bi prestao s radom na nuklearnom programu jer međunarodna zajednica strahuje da on prikriva proizvodnju nuklearnoga oružja iako Iran tvrdi da mu je namjera isključivo miroljubiva, proizvodnja električne energije.
Ujedinjeni Arapski Emirati leže uz Hormuški tjesnac, važnu naftnu rutu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene