Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sigurnost je sve bolja u Iraku, ali će porasti mogućnost atentata sračunatih na privlačenje pozornosti javnosti u prigodi početka ramazana, obljetnice 11. rujna i objavljivanja izvješća o novoj američkoj strategiji u toj zemlji.


General David Petraeus, zapovjednik američkih snaga u Iraku treba svoje izvješće predati u rujnu, kada se u Sjedinjenim Državama bude obilježavala obljetnica atentata iz 2001. i kada muslimani sredinom rujna budu počeli ramazan, podsjetio je general Richard Sherlock, zapovjednik glavnog stožera.

Vezani članci Papin posjet Iraku Iran podržao povijesni posjet pape Franje Iraku: ''Nema druge poruke osim dijaloga, mira i prijateljstva između religija'' Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija

U toj prigodi "možemo očekivati da će neprijatelj povećati broj
pokušaja radi izvođenja spektakularnih napada s velikim brojem žrtava kako bi utjecao na ocjenu izvješća i ubio volju iračkog naroda i koalicije", dodao je general na tiskovnoj konferenciji u Pentagonu.

"Zadnjih godina razdoblje ramazana pokazivalo je tendenciju da bude najnemirnije razdoblje u godini", podsjetio je.

No "općenito, broj sukoba u Iraku pada i na najnižoj je razini od lipnja 2006.", rekao je, a tu ocjenu već nekoliko tjedana ističu i njegovi zapovjednici.