Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje 20 osoba je izgubilo život u četvrtak u Iraku u napadu autobombom na parkiralištu s kojega autobusi sa šijitskim hodočasnicima polaze u Kerbalu i vraćaju se odande, izvijestili su medicinski i policijski izvor.


U napadu koji se dogodio u 17.00 sati (15.00 sati po srednjeuropskome vremenu) u Musajebu, u kojemu su većina stanovništva šijiti, 60 km južno od Bagdada, 47 osoba je ranjeno, dok je na vrhuncu proslava vjerskog blagdana Arbaina u prigodi kojega milijuni šijitskih hodočasnika dolaze u Kerbalu.

Ovo je drugi napad u Musajebu zadnjih dana, pošto je 31. prosinca u eksploziji u trima kućama poginulo sedam osoba, među kojima tri žene i dvoje djece. Ti su ljudi napadnuti zbog toga što su bili šijiti, rekli su čelnici.

Vezani članci Ante Bjažević Ogorčeni ravnatelj nakon novog napada na socijalne radnike: ''Nova Gradiška, Ivanić-Grad, Kaštel. Tko je sljedeći?'' Automobilom se zabio u trgovački centar Meridijan - 3 Detalji drame u zagrebačkom trgovačkom centru: "Pozvao je tehničara iz ljekarne van, skinuo ga do pasa i udario ga. Kad je izašao mislili smo da ide po oružje"

>> Uhitili tajnovitog vođu iračke podružnice al Qaide

Napad u četvrtak događa se u času dok se mnogi vjernici vraćaju kući nako posjeta Kerbali, gdje se završava Arbain, četrdesetodnevno razdoblje žalovanja zbog smrti imama Huseina, kojeg šijiti štuju, a ubijen je 680. i pokopan u Kerbali.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali skupine pobunjenih sunita redovito napadaju šijite koji su u Iraku u većini, napose u prigodi vjerskih blagdana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook