Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad autobombom

Irak: Najmanje 20 poginulih u napadu na autobus sa šijitskim hodočasnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 20 osoba je izgubilo život u četvrtak u Iraku u napadu autobombom na parkiralištu s kojega autobusi sa šijitskim hodočasnicima polaze u Kerbalu i vraćaju se odande, izvijestili su medicinski i policijski izvor.

U napadu koji se dogodio u 17.00 sati (15.00 sati po srednjeuropskome vremenu) u Musajebu, u kojemu su većina stanovništva šijiti, 60 km južno od Bagdada, 47 osoba je ranjeno, dok je na vrhuncu proslava vjerskog blagdana Arbaina u prigodi kojega milijuni šijitskih hodočasnika dolaze u Kerbalu.

Ovo je drugi napad u Musajebu zadnjih dana, pošto je 31. prosinca u eksploziji u trima kućama poginulo sedam osoba, među kojima tri žene i dvoje djece. Ti su ljudi napadnuti zbog toga što su bili šijiti, rekli su čelnici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

>> Uhitili tajnovitog vođu iračke podružnice al Qaide

Napad u četvrtak događa se u času dok se mnogi vjernici vraćaju kući nako posjeta Kerbali, gdje se završava Arbain, četrdesetodnevno razdoblje žalovanja zbog smrti imama Huseina, kojeg šijiti štuju, a ubijen je 680. i pokopan u Kerbali.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali skupine pobunjenih sunita redovito napadaju šijite koji su u Iraku u većini, napose u prigodi vjerskih blagdana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene