Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iračke snage su u nedjelju preuzele nadzor nad vladinim kompleksom u središtu Ramadija, posljednjem uporištu Islamske države u tom zapadnom iračkom gradu, rekao je vojni glasnogovornik.


'Nadzor nad kompleksom znači da su poraženi u Ramadiju', rekao je Sabah al-Numani, glasnogovornik snaga koje predvode borbe na vladinoj strani. 'Slijedeći korak je čišćenje mogućih džepova ovdje ili u gradu'.

Vezani članci Slika nije dostupna SNIMKA DRONOM Katastrofalno uništenje iza kojeg je ostao samo 'grad duhova' Slika nije dostupna Iračke snage čiste preostala područja u Ramadiju

'Kompleks je potpuno pod našim nadzorom, u kompleksu više uopće nema Daesh-ovih boraca', rekao je Reutersu, rabeći pogrdnu arapsku kraticu za Islamsku državu.

Ponovno osvajanje Ramadija, čiji pad u ruke militanata u svibnju je bio poniženje za iračku vojsku, je jedna od najvažnijih pobjeda za iračke oružane snage otkako je Islamska država zaposjela trećinu Iraka u 2014.

Iračke vladine snage podržava zračnim udarima međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Države.

Šijitske milicije koje podržava Iran, koje su igrale veliku ulogu u drugim ofenzivama protiv Islamske države, iračka vlada je držala podalje od bojišnice u većinski sunitskom Ramadiju kako bi izbjegla sektaške napetosti.

Ramadi je drugi važan grad ponovno osvojen od Islamske države nakon Tikrita u travnju. Dužnosnici su rekli da će biti predan u ruke mjesnoj policiji i sunitskim plemenskim snagama nakon što se u njemu osigura sigurnost.

Nakon Ramadija vojska planira uzeti natrag Mosul, grad na sjeveru, najveće naseljeno mjesto koje je pod kontrolom Islamske države u Iraku i Siriji.

Izbacivanje militanata iz Mosula, s predratnim stanovništvom od blizu 2 milijuna, praktički će uništiti njihovu državnu strukturu u Iraku i lišiti ih važnog izvora financija koje dijelom dolaze od nafte, a dijelom od poreza nametnutog građanima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook