Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Irački novi zakon o braku

Šokantan zakon omogućit će udaju djevojčica mlađih od 9 godina?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada u Iraku je prihvatila prijedlog novog zakona o braku, kojim maloljetnici, mlađi od 9 godina mogu stupiti u bračnu zajednicu. Iračani ga vide kao korak unatrag u pravima žena.

U Iraku se razmatra nacrt zakona koji bi mogao otvoriti vrata udaji djevojčica u dobi od 9 godina te bi zahtijevao od žena da pristanu na seks na zahtjev svojih muževa. Sporni zakon izaziva bijes aktivista za ljudska prava, a mnogi ga Iračani vide kao korak unatrag u pravima žena.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Irak: Više od 4500 žena u iračkim zatvorima izloženo nasilju

Mjere, kojima je cilj stvaranje različitih zakona Iraka šijitske većine, mogao bi dodatno utjecati na već velike podjele unutar ove zemlje. Također će dovesti do sve većeg broja djevojčica mlađih od 18 godina koje će biti primorane udati se zbog zakona koji je na snazi u zemlji.

'Taj zakon predstavlja zločin protiv čovječnosti i djetinjstva,' rekla je ugledna iračka aktivistica za ljudska prava Hana Adwar. 'Udane maloljetnice tim će zakonom biti podvrgnute fizičkom i psihičkom nasilju', dodala je Adwar.

U trenutnom iračkom zakon o udaji, pravna dob za sklapanje braka bez roditeljskog pristanka i odobrenja je 18 godina, a djevojke već u dobi od 15 godina ući u brak s pristankom roditelja ili skrbnika.

U Iraku pogubljeno 26 optuženih za terorizam

Nove mjere koje bi ovim zakonom bile utvrđene, bile bi u skladu sa zakonom osobnog statusa u Jaafari, a taj se temelji na načelima šijatske škole, vjerskog zakona kojeg je osnovao Jaafar al- Sadig.

Ministarstvo pravosuđa već je krajem prošle godine dalo prijedlog mjera Vladi na razmatranje. Vlada je prošlog mjeseca taj zakon odobrila unatoč snažnom protivljenju skupine za ljudska prava.

Nacrt tog novog zakona ne postavlja donju granicu za ulazak u brak, a u zakonu se dob spominje samo u dijelu o razvodu. Pravo razvoda prema tom zakonu mogu ostvariti djevojke koje su u dobi od 9 godina prema lunarnom islamskom kalendaru.

Kako se navodi u zakonu, upravo je to dob kada one ulaze u pubertet. Kako je islamska kalendarska godina za 10 ili 11 dana kraća od one u Gregorijanskom kalendaru, ta dob bi bila ekvivalent za 8 godina i 8 mjeseci. Zakon također određuje da je otac jedini roditelj koji ima pravo prihvatiti ili odbiti ponudu za brak.

OVO su najopasnije zemlje svijeta

Protivnici zakona smatraju kako su autori ovog zakona namjerno pogriješili u izračunu dobi za razvod braka kako bi omogućili sklapanje brakova za djevojčice mlađe od te dobi.

Statistike pokazuju kako u gotovo 25% brakova sklopljenih u Iraku, najmanje je jedan supružnik mlađi od 18 godina. Upravo taj podatak pokazuje značajan porast takvih sklapanja brakova od 2001. godine do danas za 21%.

Glasnogovornik iračkog Ministarstva uređenja Abdul - Zahra Hendawi, rekao je kako se ta praksa da maloljetnici ulaze u brak, u većini slučajeva primjenjuje u ruralnim područjima na kojima vlada izuzetno velika stopa nepismenosti i nizak stupanj obrazovanja.

Iračanka trudna s TRINAESTERO djece!

Prema predloženom zakonu muž od žene može zahtjevati spolni odnos bez obzira na njezin pristanak. Zakon također sprječava žene da napuštaju kuću bez dozvole svojeg muža.

Parlament, prije stupanja na snagu ovog zakona, mora ga još jednom potvrditi, što se neće dogoditi prije parlamentarnih izbora koji su zakazani za 30. travnja. A premijer Nouri al-Maliki, koji se zalaže za provedbu ovog zakona i dalje smatra kako će osvojiti svoj treći mandat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene