Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN na terenu

Snajperisti u Siriji pucali po vozilu s inspektorima UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek što su dobili dozvolu da provedu istragu oko uporabe kemijsklog oružja u Siriji, UN-ovi inskpektori već su naišli na pogibelj.

Agencije AFP I Reuters prenosi izjavu glasnogovornika UN-a, kako su na vozilo UN-ovih inspektora U Damasku nepoznati snajperisti otvorili vatru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okončali drugu misiju UN-ovi inspektori za kemijsko oružje napustili Damask Slika nije dostupna Piše Washington Post Sirijsko kemijsko oružje možda neće biti tako teško uništiti

Sirijska vlada jučer je dopustila inspektorima UN-a da 'odmah' počnu istragu navoda o korištenju kemijskog oružja blizu Damaska, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Sirijska oporba i europske zemlje optužile su režim predsjednika Bashara al-Asada da je u srijedu upotrijebio nervni otrov i usmrtio stotine žrtava. 'Sporazum je danas zaključen u Damasku između sirijske vlade i Ujedinjenih naroda za posjeta visoke predstavnice UN-a za razoružanje Angele Kane, kako bi se ekipi UN-a koju vodi profesor Aake Sellstrom omogućila istraga navoda o korištenju kemijskog oružja u pokrajini Damask', objavilo je ministarstvo.

Sporazum 'odmah stupa na snagu', rekao je MVP i dodao da će vlada i inspektori dogovoriti rokove.

'Uvreda za zdrav razum'

Sirijski predsjednik Bashar al Asad poslao je poruku Zapadu te odbacio optužbe o uporabi kemijskog oružja.

'Ako netko sanja o tome da od Sirije napravi lutku kojom upravlja Zapad, to se neće dogoditi', poručio je sirijski predsjednik Bašar al Asad u intervjuu za ruske novine Izvestija, a prenosi BBC. Optužbe da je njegov režim upotrijebio kemijsko oružje za ubojstvo više od 300 osoba, među kojima i mnoštva djece, Asad je nazvao 'uvredom za zdrav razum'.

Nakon što je američki predsjednik Barack Obama naredio vojsci da bude spremna na sve opcije, ruski list Izvestia citirao je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, prenosi Fox News.

>> 'SAD je spreman provesti vojne opcije u Siriji'

'Neuspjeh očekuje Sjedinjene Američke Države kao i u svim prijašnjim ratovima koje je započela, počevši s Vijetnamom do danas', citat je Bashar al-Assada koje je u komentaru jednog teksta o Siriji objavio ruski list Izvestia.

Rusija: Intervencija u Siriji imat će teške posljedice

Rusija je u ponedjeljak upozorila SAD na 'iznimno teške' posljedice moguće vojne intervencije u Siriji u telefonskom razgovoru između šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova i američkog kolege Johna Kerryja.

>> 'Vojna intervencija u Siriji bila bi 'tragična pogreška''

'Lavrov je privukao pozornost svojega sugovornika oko iznimno teških posljedica moguće vojne intervencije po Bliski istok i Sjevernu Afriku gdje su zemlje poput Iraka i Libije još uvijek nestabilne', piše u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija je 'jako zabrinuta' nedavnim američkim izjavama prema kojima je Washington spreman 'intervenirati' u sirijskom sukobu, istaknuo je šef ruske diplomacije.

Američki državni tajnik John Kerry telefonirao je u nedjelju glavnom tajniku UN-a i svojim britanskim, francuskim, kanadskim i ruskim kolegama kako bi im rekao da 'ima vrlo male sumnje' glede sirijske upotrebe kemijskog oružja 21. kolovoza. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene