Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inspektori Europske komisije nenajavljeno su upali u urede nekoliko velikih naftnih kompanija zbog sumnji u namještanje cijena nafte u posljednjih desetak godina.


Istraga je započela zbog zabrinutosti Europske komisije da su naftne kompanije bile u tajnom dogovoru oko formiranja cijena nafte na tržištu, javlja BBC.

Vezani članci Graf: Odnos procijepljenih i umrlih u EU Zemlje s većim postotkom cijepljenih imaju manje umrlih, evo što o tome kažu političari koji su bili na subotnjem prosvjedu: "To je osobna odgovornost" Naftne kompanije slobodno formirale cijene za sva class i premium goriva Cijene premium goriva od ponoći će opet rasti. Na nekim postajama očekuje se značajno poskupljenje

British Petroleum, Royal Dutch Shell, Statoil te agencija Platts koja sudjeluje u formiranju cijena, potvrdile su da Europska komisija provodi istragu u njihovim uredima te da potpuno surađuju s inspektorima.

Navodno su naftne kompanije prijavljivale krive cijene agencijama koje objavljuju podatke na temelju kojih se određuju cijene nafte i benzina. 'Čak i mala iskrivljavanja mogu imati veliki utjecaj na cijene kupnje i prodaje sirove nafte, naftnih derivata i biogoriva, što može škoditi potrošačima', priopćila je Europska komisija.

Komisija dodaje kako istraga uključuje i ispitivanje jesu li kompanije onemogućile druge u sudjelovanju formiranja cijena s namjerom da iskrivljuju objavljene cijene.

>> Argentina nastavlja s postupcima protiv naftnih tvrtki

'Takvo ponašanje, ukoliko se ustvrdi da je postojalo, je kršenje europskih pravila za slobodu tržišnog natjecanja koje zabranjuju kartele i restriktivne poslovne prakse te zlouporabljuje poziciju na tržištu', izvijestila je Komisija.

Europska unija nazvala je pretrage ureda naftnih kompanija 'nenajavljenim inspekcijama'. One su preliminarni korak u istrazi koja će se baviti kršenjem slobode tržišnog natjecanja.

Ovu istragu javno je podržala Udruga vozača, kao što je britanski AA. Oni, naime, još od 2005. upozoravaju na špekulantske aktivnosti na tržištu nafte i goriva. Na istragu su članovi parlamenta i promatračke skupine pozvali i regulatore u Velikoj Britaniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju