Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručnjaci Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) počet će s inspekcijama lokacija sirijskog kemijskog oružja najkasnije do utorka, navodi se u nacrtu sporazuma koji je na uvid dobila agencija Reuters.


Nacrt, o kojemu bi se trebalo glasovati na sastanku OPCW-a u petak navečer, poziva članice te organizacije na donacije kako bi se financirala operacija uništenja sirijskog oružja.

Vezani članci Slika nije dostupna UN-ovi inspektori za kemijsko oružje napustili Damask Slika nije dostupna Rusija spremna nadzirati sirijsko kemijsko oružje

>> Rusija spremna nadzirati sirijsko kemijsko oružje

Izvršno vijeće OPCW-a, koje se sastoji od 41 člana, trebalo bi razmotriti taj prijedlog i glasovati o njemu u petak u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu. Da bi neki prijedlog bio usvojen, dovoljna je većina glasova, ali se odluke u tom tijelu obično donose konsenzusom.

U nacrtu se hitno traže financijska sredstva za angažiranje inspektora i tehničkih stručnjaka koji bi uništili, kako vjeruju zapadnjačke obavještajne agencije, oko 1.000 tona sarina i drugih nervnih otrova, razmještenih na desecima lokacija diljem Sirije.

Jedan dužnosnik OPCW-a je rekao da prethodnica kreće za Siriju u ponedjeljak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook