Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje traje spašavanje

Radnicima zatrpanima u tunelu stižu "štakori rudari": To je primitivna, opasna i kontroverzna metoda

Urušeni tunel
Urušeni tunel Foto: Afp
Spasilačke službe u ponedjeljak su angažirale takozvane štakore rudare, ljude koji će se probiti kroz usku cijev i kopati kako bi izvukli 41 građevinskog radnika. Radnici su više od dva tjedna zatočeni u urušenom tunelu u indijskom dijelu Himalaje.

Nisko plaćeni radnici iz najsiromašnijih indijskih saveznih država zatočeni su u 4,5 kilometara dugom tunelu u Uttarakhandu od 12. studenoga kada se urušio.

Muškarci dobivaju hranu, vodu, svjetlo, kisik i lijekove pomoću cijevi, no zasad nisu uspjeli napori da se probije put do njih, čak ni uz pomoć strojeva koji su se u tim pokušajima oštetili.

Iskapanje unutar cijevi obavit će skupina od šest rudara štakora iz središnje Indije koje dužnosnici opisuju kvalificiranim radnicima.

Pročitajte i ovo Svinjogojci koji prosvjeduju zbog Vladinih mjera Ne odustaju od zahtjeva Prosvjed svinjogojaca prelio se u još jednu županiju: Traktorima blokirali cestu i preusmjerili promet

"Štakorsko rudarenje" je primitivna, opasna i kontroverzna metoda korištena u Indiji prvenstveno kako bi se kroz uske prolaze vadio ugljen. Ime metode dolazi od sličnosti sa štakorima koji se probijaju kroz uske prolaze, piše agencija Reuters.

"Trojica nas će ući u tunel, jedan će bušiti, drugi prikupljati blato, a treći ga gurati kolicima", rekao je Rakesh Rajput, jedan od rudara.

Pročitajte i ovo Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 1 Zabrinjavajuće Pretrpane bolnice u Kini podsjećaju na početak COVID-a: Oni tvrde da nije ništa zabrinjavajuće, ali...

Pročitajte i ovo Ilustracija kaznena prijava Strava na jugu Hrvatske: Nerviralo ga lajanje tuđeg psa pa ga je držao za vrat i utopio u kanalu

"Radimo to više od 10 godina i ima više nego dovoljno prostora za sve nas. Ti su zatočeni muškarci isto radnici te ih želimo izvući", dodao je.

Vlada i privatne agencije uključene u operaciju spašavanja odlučili su se za druge opcije. U nedjelju su otvorili drugu rutu do radnika, probijajući okno vertikalno s vrha planine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene