Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indijski premijer Manmohan Singh je u ponedjeljak pozvao na smirivanj stanja i obećao poduzeti sve za sigurnost žena nakon nekoliko dana prosvjeda protiv grupnog silovanja jedne studentice, zločina koji potresa Indiju posljednjih tjedna dana.


Šef vlade je u priopćenju objavljenom u noći između nedjelje i ponedjeljka naveo da postoje opravdani bijes i ogorčenost nakon tog okrutnog događaja i pozvao je stanovništvo na smirenje. "Iskreno me ražalostio obrat događaja koji je doveo do sukoba prosvjednika i policije. Uvjeravam vas da ću poduzeti sve za sigurnost svih žena u zemlji", obećao je premijer.

Vezani članci Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Dražen Bošnjaković o odluci zadarskog suda: "Sve što je objavljeno o ovome zaista zvuči vrlo loše. I sudac je primio ozbiljne prijetnje" Ilustracija (Foto: Getty images) Stravičan slučaj višestrukog grupnog silovanja kod Zadra: "Nije dobro da se kroz medijske napise vodi kazneni postupak"

>> Studenti prosvjedovali protiv silovanja, policija ih žestoko napala

Policija New Delhija je navela u ponedjeljak da je stotinjak ljudi, među kojima 60 policajca ranjeno u nedjelju tijekom prosvjeda, koji su u središtu prijestolnice zabranjeni. Glasnogovornik policije New Delhija je istaknuo da su sve ulice do službenih zgrada vlade zatvorene.

Studenticu kineziterapije (23) silovala su šestorica muškaraca u autobusu prošle nedjelje, istukli je željeznom šipkom i bacili iz autobusa, zajedno s mladićem s kojim je bila.

Prema službenim podacima u Indiji je 2011. zabilježeno 256.329 slučajeva nasilja, od kojih je su u 228.650 slučajeva žrtve bile žene. New Delhi je nazvan "prijestolnicom silovanja". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook