Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže smrtnu kaznu

Studenti prosvjedovali protiv silovanja, policija ih žestoko napala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indijska policija zabranila je okupljanja u središtu New Delhija tisućama uglavnom mladih ljudi koji prosvjeduju protiv kolektivnog silovanja jedne studentice, koja je tjedan dana nakon zločina uspjela dati iskaz snagama reda.

Studenticu kineziterapije (23) silovala su šestorica muškaraca u autobusu prošle nedjelje, istukli je željeznom šipkom i bacili iz autobusa, zajedno s mladićem s kojim je bila. Hospitalizirana na intenzivnoj njezi, ovog se vikenda počela oporavljati, prema bolničkim dužnosnicima. Hindustan Times prenosi njen iskaz koji se podudara s podacima njezinog kolege.

Pročitajte i ovo Trojica muškaraca osumnjičenih za silovanje blogerke Strašan zločin Objavljene prve fotografije uhićenih zbog brutalnog silovanja blogerice: "Prislonili su mi nož na vrat i rekli da će me ubiti" Travel blogeri Fernanda i Vincente Horor na putovanju Dramatična objava popularnih blogera: "Večeras su je grupno silovali, njih sedmorica, kurvini sinovi!"

Šest osumnjičenih za napad je uhićeno i nalaze se u zatvoru. Oni su u vrijeme zločina bili pijani. Ušli su u autobus koji nije vozio u koji je greškom ušao i mladi na putu doma iz kina. Ta afera je izazvala val gnjeva u zemlji, gdje žrtve silovanja i seksualnih napada često teško ostvaruju prava.

>> Ubio silovatelje, osudili ga na doživotni zatvor

Tisuće prosvjednika, među kojima je puno studenata, manifestiralo je posljednjih dana tražeći veću sigurnost za žene i bolje procesuiranje silovanja i seksualnog napastovanja. U nedjelju je policija zabranila prosvjede u središtu New Delhija, u blizini parlamenta, predsjedničke palače i velikih spomenika prijestolnice nakon sukoba u subotu između prosvjednika i snaga reda.

Jedna je skupina provela noći sa subote na nedjelju ispred rezidencije Sonie Gandhi, čelnice vladajuće Kongresne stranke. Nakon ponoći ona je izašla i okupljenima rekla da je 's njima i da će nepravda biti ispravljena', prenosi agencija Press Trust of India. Prošlog tjedna je premijer Manmohan Singh rekao da se radi o 'odvratnom zločinu'.

'Vlada će proučiti mogućnost strože kazne za silovanje', rekao je u subotu ministar unutrašnjih poslova Sushil Kumar Shinde, aludirajući na smrtnu kaznu i dodao da je za sada doživotni zatvor najteža kazna za silovatelje, ali da će pomno proučiti smrtnu kaznu. Nakon 2004. smrtna kazna je provedena u Indiji samo dva puta, u slučaju silovatelja i ubojice jedne školarke i za jedinog napadača u atentatu u Mumbaiju u studenome 2008.

U Indiji se sve više glasova podiže protiv ideje o odgovornosti silovanih žena. Udruge za zaštitu prava žena drže da indijska javnost i dalje ne sagledava prave obime napada i silovanja, čiji se broj više nego udvostručio između 1990. i 2008. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene