Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razina zagađenja u New Delhiju i velikim dijelovima Indije dostigla je alarmantno visoke razine u ponedjeljak, dan nakon festivala Diwali koji se slavi uz vatromete i raširenu upotrebu pirotehnike.


Indijci su u nedjelju navečer u svojim domovima zapalili uljane lampice i svijeće, te bacali petarde kako bi proslavili Diwali, hinduistički festival svjetla koji simbolizira pobjedu dobra nad zlom.

Vezani članci Ilustracija Vlak udario kravu, a onda je nastao kaos: Stradao muškarac koji je obavljao nuždu Zagađenje zraka u Indiji - 5 Oni maske ne nose samo zbog koronavirusa: U ovom velikom gradu građani zbog zraka strahuju za svoje zdravlje

Podaci indijske agencije za istraživanje kvalitete zraka i meteorološka predviđanja SAFAR pokazuju kako je zagađenje u glavnom indijskom gradu u ponedjeljak na 10 mjesta dosegnulo najvišu službenu razinu. Delhi je jutros prekrio gusti smog, smanjivši vidljivost diljem grada.

Koncentracija lebdećih čestica PM10, posebno štetnih za zdravlje, bila je više od 1600 mikrograma po kubnom metru, dok je sigurna razina oko 100.

PM2.5, standardna mjera kvalitete zraka, 14 je puta veća od sigurne razine, prenosi televizija NDTV.

Opasna razina zagađenja

Gradovi u sjevernoj Indiji poput Kanpura i Lucknowa, kao i financijski centar Mumbai, također su zabilježili opasne razine zagađenja.

Svjetska zdravstvena organizacija proteklih je godina proglašavala Delhi jednim od najzagađenijih gradova na svijetu.

UNICEF je u ponedjeljak objavio izvještaj u kojem stoji kako jedno od sedmero djece, živi u područjima s najtoksičnijim razinama zračnog zagađenja. Većina ih je u južnoj Aziji.

Oko 600 tisuća djece mlađih od 5 godina svake godine umire zbog bolesti povezanih sa zračnim zagađenjem, dodaje UNICEF.

Stručnjaci su ove godine upozoravali da će zagađenje od Diwalija biti gore nego protekle dvije godine zbog faktora poput vlažnosti zraka i brzine vjetra.

Uvođenje pročišćivača zraka

Ministar zdravstva Delhija Satyendra Jain tvrdi kako su kampanje kojima se pozivalo na manju upotrebu pirotehnike bile uspješne jer su ju ljudi koristili 40 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

No Indijci su na društvenim mrežama kritizirali vladu zbog opasnih razina zagađenja i nedostatka senzibiliteta prema javnosti.

Gust promet, paljenje usjeva s obližnjih farmi, industrijske emisije i spaljivanje smeća i ulja za kuhanje su faktori velikog zagađenja zraka u Delhiju tijekom zime, stoga su tamošnje vlasti nedavno najavile uvođenje pročišćivača zraka. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju