Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanemarili upozorenja

Indija od Rusije kupuje raketne sustave S-400, hoće li joj SAD nametnuti sankcije?

Ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi (Foto: AFP)
Ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi (Foto: AFP) Foto: Afp
Indija je u petak s Rusijom zaključila sporazum o kupnji raketnih sustava zemlja-zrak S-400, priopćio je Kremlj, dok je New Delhi očito zanemario američka upozorenja da bi takva kupnja mogla izazvati sankcije prema američkom zakonu.

Iako nije bilo javnog potpisivanja, ugovor je zaključen tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Indiji u povodu godišnjeg sastanka na vrhu čelnika dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Ministri Lavrov (D) i Jaishankar (L) Sve bolji odnosi Rusija i Indija na korak do strateške suradnje: "Spremni smo podržati njihovu želju..."

"Ugovor je potpisan na marginama summita (s premijerom Narendrom Modijem)", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za Reuters. Ugovor je vrijedan 5,2 milijarde dolara i dat će indijskoj vojsci sposobnost rušenja zrakoplova i raketa u dometima bez presedana.

Međutim, Sjedinjene Države rekle su da će zemlje koje trguju s obrambenim i obavještajnim sektorima Rusije biti suočene s automatskim sankcijama u skladu sa zakonom CAATSA.

Američki Kongres usvojio je 2017. zakon koji su podržali republikanci i demokrati kako bi kaznio Rusiju zbog ponašanja u Ukrajini i uplitanja u američke predsjedničke izbore. Taj zakon nazvan CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctionas Act) nameće gospodarske sankcije protiv svakog entiteta ili zemlje koja sklapa ugovore o naoružanju s ruskim tvrtkama.

Glasnogovornik State Department rekao je ovaj tjedan da će provedba tog zakona o sankcijama biti usredotočena na zemlje koje nabavljaju oružje kao što je S-400.

Prošli mjesec SAD je nametnuo sankcije Kini zbog kupnje borbenih zrakoplova, kao i raketnog sustava S-400, koji je kupila od Rusije prošle godine.

Indija se nada da će joj administracija predsjednika Donalda Trumpa dati izuzeće za kupnju raketnog sustava za koji New Delhi smatra da može odagnati prijetnju kineske veće i superiornije vojske. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene