Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kod 60 od 83 žena razvile su se komplikacije odmah nakon zahvata.


Osam je žena umrlo, a 24 su hospitalizirane u indijskoj državi Chhattisgarh zbog komplikacija nastalih nakon sterilizacije obavljene u sklopu programa planiranja obitelji što su ga organizirale indijske vlasti kako bi se smanjio rast populacije.

Vezani članci Teška nesreća u Novoj Gradiški - 6 Ovako izgleda unutrašnjost kuće nakon što je u njoj sinoć završio automobil. Policija otkrila detalje nesreće Kućni ljubimci zahtjevaju mnogo pažnje i ljubavi Sretna mačka, sretan vlasnik: Evo zašto je bitno sterilizirati kućnog ljubimca

Kod 60 od 83 žena razvile su se komplikacije odmah nakon zahvata, izvijestile su u utorak vlasti države Chhattisharh.

'Zahvati su obavljeni u subotu, a u ponedjeljak su se javile pacijentice žaleći će na povraćanje i malaksalost. Postupak sterilizacije obavljen je u sklopu programa planiranja obitelji', rekao je za AFP dužnosnik okruga Bilaspur. Vlada je naredila da se provede istraga.

Operacije podvezivanja jajovoda obavljene su tijekom vikenda na 83 žene u selu Pendari čiji su stanovnici izašli su na ulice tražeći sankcije protiv liječnika i medicinskog osoblja.

Sterilizacija žena redovito se organizira u raznim indijskim državama u sklopu državnog programa kontrole rađanja u zemlji s više od 1,2 milijarde stanovnika.

Ženama koje se podvrgnu zahvatu isplaćuje se oko 1.400 rupija (nešto više od 150 kuna), a neke lokalne državne uprave često nude pogodnosti poput starih automobila ili električnih uređaja, nastojeći na taj način potaknuti što veći odaziv.

Indijski dužnosnici opovrgavaju da su zahvati u subotu obavljeni nemarno, a stanovnici tvrde da su operacije obavljene na brzinu te da je 83 žene u samo pet sati operirao jedan liječnik uz asistenta. Uzrok smrti znat će se nakon obdukcije.

Nije govorio engleski: Učiteljica ubila učenika (6)?!

Ovo nije prvi sličan slučaj u Indiji. U siječnju 2012. tri su osobe uhićene u državi Bihar nakon što su u samo dva sata obavile sterilizaciju brojnih žena na otvorenom prostoru i bez anestezije.

Prema podacima UN-a, Indija je vodeća u svijetu u zahvatima sterilizacije žena, s 37 posto ukupno obavljenog broja sterilizacija u svijetu.

Zanimljivo je i to da sve masovne kampanje države nisu ostvarile željeni učinak budući da je broj stanovnika Indije u posljednjem desetljeću porastao za 17,6 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook