Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sigurnost u središtu Washingtona je na iznimno visokom stupnju, kao dio najveće operacije osiguranja predsjedničke inauguracije u povijesti SAD-a u kojoj sudjeluje 58 saveznih, državnih i lokalnih agencija i službi.


Prema navodima Ministarstva domovinske sigurnosti, 25.000 policajaca, pripadnika Nacionalne garde, agenata FBI-a i drugih snaga sigurnosti, uključujući i brojne agente u civilu, sudjelovat će u kontroli mase od 1.7 do dva milijuna ljudi, koliko ih se, po posljednjim procjenama, očekuje u utorak u Washingtonu, na povijesnoj inauguraciji prvog afroameričkog predsjednika SAD-a.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović u Majskim Poljanama - 4 Plenković poručio da su Hrvatska i SAD prijatelji i partneri. Oglasio se i Milanović: "Drago mi je kad se potvrđuje kako vjera u svjetlo na kraju ipak pobjeđuje tamu" Joe Biden potpisuje izvršne uredbe Joe Biden povukao prvi potez nakon ulaska u Bijelu kuću, otkrio i kakvo je bilo pismo koje mu je Trump ostavio

Sigurnosne mjere uključuju zabranu prometa i blokade u 'inauguracijskim zonama' u središtu grada, zatvaranje mostova preko rijeke Potomac, u gradu je postavljeno više od 5.000 sigurnosnih kamera, a na krovovima zgrada duž avenije Pennsylvanija i drugdje razmještaju se elitne protusnajperske ekipe Tajne službe.

'Svaka zgrada kraj koje prolazi parada na dan inauguracije je pregledana i to su učinili protusnajperski timovi. Oni su upoznati sa svakom zgradom, sa svakom prijetnjom', izjavio je direktor Tajne službe Mark Sullivan.

Pored toga, 155 obavještajnih ekipa kretat će se među masom gledatelja na inauguraciji i u sredstvima javnog prijevoza, kako bi se bolje kontrolirala situacija. Uz rijeku Potomac patroliraju brodovi Obalne straže, a sav riječni promet u utorak će biti zaustavljen.


Postavljeno 5000 kamera za nadzor

U ponedjeljak navečer počelo je zatvaranje prometnica oko Capitol Hilla, Nacionalne šetnice i avenije Pennsylvanija, duž koje će se kretati inauguracijska parada. Oko 150 gradskih četvrti u utorak će biti zatvoreno za promet, a do središta grada moći će se samo autobusima, podzemnom željeznicom ili pješice.

Druga brigada Nacionalne garde Pennsylvanije osiguravat će rute kojima će voziti autobusi na inauguraciju. Snage sigurnosti imaju i pse dresirane za otkrivanje eksploziva, a angažirani su i policajci na konjima za kontrolu mase.

Multiagencijski zapovjedni centar, koji vodi Tajna služba osam blokova od Bijele kuće, primat će video snimke sa 5.265 kamera za nadzor, razmještenih diljem grada. Među snagama sigurnosti je 10.000 pripadnika Nacionalne garde, 8.000 policajaca i 1.000 pripadnika policije Nacionalnih parkova. Oko 4.100 policajaca došlo je u Washington iz 99 policijskih uprava diljem SAD-a. Ministarstvo domovinske sigurnosti je objavilo da još 20.000 pripadnika nacionalne garde čeka u pričuvi.


Obamu će štiti i neprobojni 'prozirni oklop'

Posljednji niz nezapamćenih mjera sigurnosti na nekoj predsjedničkoj inauguraciji u SAD, činit će pet tona neprobojnog stakla, 'prozirnog oklopa' načinjenog s laminiranjem četiri sloja praktički nesalomljive plastike otporne na kemikalije, plamen ili puščane hice.

Taj balistitički štit već je korišten kod Obamina pobjedničkog izbornog govora u Chicagu 4. studenoga, te na koncertu 'Svi smo jedno' kod Lincolnova spomenika.

>> VIDEO: Obama prije inauguracije ličio zidove

U predsjedničkoj koloni koja će se kretati od Kongresa do Bijele kuće, na potezu od 2.7 kilometra duž avenije Pennsylvanija, Obama će biti u limuzini Cadillac, novom predsjedničkom vozilu, izgrađenom na šasiji kamiona i oklopljenom poput tenka, s dvostukim ojačanim pločama čelika, aluminija, titana i keramike. Prema web stranici MotorAuthority.com, vozilo je opremljeno protupožarnim sustavom, suzavcem i puškama, te s gumama od kevlara, koje i prazne omogućuju vožnju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju