Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Imenovan novi kineski ministar vanjskih poslova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši kineski veleposlanik u SAD-u Yang Jiechi imenovan je ministrom vanjskih poslova umjesto dosadašnjeg Li Zhaoxing, objavila je u petak službena kineska novinska agencija Xinhua.

U kratkom izvješću ne navode se razlozi promjene na čelnom mjestu kineske diplomacije i umirovljenja diplomatskog veterana 66-godišnjeg Li Zhaoxinga za kojega se očekivalo da će s dužnosti otići prije ili za vrijeme zasjedanja nacionalne skupštine krajem godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jandroković upozorio Jeremića da ne krivotvori povijest Slika nije dostupna Skender Hyseni kandidat Demokratskog saveza Kosova za šefa diplomacije

Osim Yanga u petak su imenovani i novi ministri vodnih i zemljišnih resursa te znanosti i tehnologije.

Do nacionalne skupštine očekuju se razrješenja još nekih ministara koji su navršili 65 godina i tako stekli uvjete za umirovljenje.

Novi ministar vanjskih poslova 57-godišnji Yang Jiechi rođen je u Šangaju. Studirao je ranih 70-ih ekonomiju u Londonu. U kineskom veleposlanstvu u Washingtonu službovao je tijekom 80-ih i 90-ih, a od 2001. do 2005. bio je veleposlanik.

Za vrijeme incidenta na otoku Hainan na jugu Kine 2001. kada su se američki špijunski zrakoplov i kineski vojni zrakoplov sudarili bio je uključen u pregovore između Kine i SAD-a.

Yang je pretrpio srčani udar i zdravlje mu je narušeno, pa stručnjaci za međunarodne odnose postavljaju pitanje hoće li moći izdržati iscrpljujući ministarski raspored i putovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene