Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši kineski veleposlanik u SAD-u Yang Jiechi imenovan je ministrom vanjskih poslova umjesto dosadašnjeg Li Zhaoxing, objavila je u petak službena kineska novinska agencija Xinhua.


U kratkom izvješću ne navode se razlozi promjene na čelnom mjestu kineske diplomacije i umirovljenja diplomatskog veterana 66-godišnjeg Li Zhaoxinga za kojega se očekivalo da će s dužnosti otići prije ili za vrijeme zasjedanja nacionalne skupštine krajem godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Jandroković upozorio Jeremića da ne krivotvori povijest Slika nije dostupna Skender Hyseni kandidat Demokratskog saveza Kosova za šefa diplomacije

Osim Yanga u petak su imenovani i novi ministri vodnih i zemljišnih resursa te znanosti i tehnologije.

Do nacionalne skupštine očekuju se razrješenja još nekih ministara koji su navršili 65 godina i tako stekli uvjete za umirovljenje.

Novi ministar vanjskih poslova 57-godišnji Yang Jiechi rođen je u Šangaju. Studirao je ranih 70-ih ekonomiju u Londonu. U kineskom veleposlanstvu u Washingtonu službovao je tijekom 80-ih i 90-ih, a od 2001. do 2005. bio je veleposlanik.

Za vrijeme incidenta na otoku Hainan na jugu Kine 2001. kada su se američki špijunski zrakoplov i kineski vojni zrakoplov sudarili bio je uključen u pregovore između Kine i SAD-a.

Yang je pretrpio srčani udar i zdravlje mu je narušeno, pa stručnjaci za međunarodne odnose postavljaju pitanje hoće li moći izdržati iscrpljujući ministarski raspored i putovanja.