Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabilježene velike štete

Australija: Ciklon Yasi oslabio, u skloništu rođena beba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ciklon Yasi poharao je Australiju zahvativši stotine kilometara obale Queenslanda. Australske vlasti prizor dolaska opisuju 'zastrašujućim'.

Centar oluje je prošao preko većine kopnenih područja. Najveće štete su bile na području grada Townsvillea gdje su zabilježeni valovi visoki 10-ak metara. Štete su velike i u gradu Tully gdje je 90% ulica pretrpjelo ozbiljne štete.

Pročitajte i ovo Posljedice požara u Čileu Požari u Čileu VIDEO/FOTO Bijesne šumski požari, poginulo više od 50 ljudi: Crni dim suklja u nebo, na cestama pronalaze tijela Slika nije dostupna Prijeteća oluja VIDEO 'Utješno je da nije zabilježena nijedna mrtva ili ozlijeđena osoba'

Za vrijeme oluje rođena je djevojčica u skloništu u Cairsu. Njena majka je došla u sklonište nedugo prije početka oluje, a zahvaljujući liječnicima koji su bili u skloništu sam porod je prošao bez većih problema, a mala djevojčica je potpuno zdrava.

 

Prvi izvještaji govore o velikoj šteti, ali nema potvrde o mogućim žrtvama. Nakon što je u Australiji svanula zora ljudi javljaju o velikim pretrpljenim štetama. Premijerka australske države Queensland Anna Bligh je izjavila kako za sada nema dojava o mrtvima ili ozbiljno ozlijeđenima. 'Šest osoba je bilo zatočeno u luci Hinchinbrook, ali svi oni su zdravi dočekali kraj oluje', rekla je Bligh.

Daily Telegraph je objavio kako bi ciklon mogao prouzrokovati štetu od oko 500 milijuna dolara u usjevima šećerne repe i banana. Na taj način bi se udvostručila šteta prouzročena nedavnim poplavama koje su poharale upravo pokrajinu Queensland. Šteta će biti i veća kada se zbroji šteta koju će Yasi nanijeti australskom turizmu.

Vjetar je u nekim dijelovime Queenslanda dosizao brzinu i do 290 kilometara na sat. Yapi je bez većih problema kidao krovove s kuća, a najmanje 170 tisuća domova je ostalo bez električne energije.

Nakon što je tijekom noći po australskom vremenu ciklon prošao preko Queenslanda, australska državna meterološka služba je objavila kako je snaga ciklona Yasi s kategorije 5 smanjen na kategoriju 4. Prema njihovom izvješću očekuje se kako će ciklon oslabiti sljedećih sati. Slabljenje ciklona je uobičajeno kada oluja s mora pređe na kopno. Iako su iz australske metereološke službe rekli da je Yasi oslabio i do kategorije 2 i dalje se smatra vrlo opasnim, a na području na kojem djeluje pada velika količina kiše. Na nekim područjima u svega nekoliko sati palo je i do 300 mililitara kiše po metru četvornom.

'To je vrlo, vrlo smrtonosan i razoran ciklon. Na nesreću, vidjet ćemo značajno uništenje objekata... i vrlo vjerojatno ćemo biti svjedocima smrtnih slučajeva', izjavio je državni koordinator za katastrofe

Ian Stewart

.

Bez presedana

Ciklon Yasi je i prije dolaska do obala Queenslanda uspoređivan s razornim uraganom Katrinom, koji je 2005. godine poharao New Orleans.

>> Nova drama u Australiji: Nakon poplave ciklon

Ciklon Yasi pogodio je obalu u jeku plime, a već oko 22 sata po lokalnom vremenu, u Townsvilleu zabilježen je plimni val 6,6 metara visine.

Ugroženo 400.000 ljudi

Na putu Yasija nalazilo se područje naseljeno s više od 400.000 ljudi, uključujući gradove Cairns, Townsville i Mackay. Satelitske snimke pokazale su kako ciklon Yasi pokriva područje veće od Italije ili Novog Zelanda, a u naponu snage prerastao je petu kategoriju oluje, što predstavlja maksimum, izvijestila je agencija Reuters.

Na jugu zemlje izgorjelo 7.500 hektara šume i raslinja

Škole, shopping centri i druge zgrade u gradu Cairnsu preuređeni su u masovna skloništa od oluje, u koja lokalno stanovništvo bježi, prenose lokalni mediji. Ciklon Yasi trenutno se nalazi 650 kilometara od obale sjeveroistoka Australije.

U međuvremenu, na jugu Australije divljaju požari. Državu Victoriju u posljednja dva dana poharali su požari i uništili najmanje tri kuće. Uzrok požarima bilo je iskrenje s dalekovoda. Ukupno je izgorjelo 7.500 hektara šume i raslinja, a požari su lokalne vlasti danas stavile pod kontrolu. Jučer je u Melbourneu, glavnom gradu države Victorije izmjereno paklenih 40 stupnjeva Celzijusa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene