Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: Odgođeno suđenje Stanišiću i Simatoviću jer se Stanišić nije pojavio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak suđenja bivšem vođi obavještajnog aparata Slobodana Miloševića Jovici Stanišiću i njegovu zamjeniku Franku Simatoviću, optuženima za etničko čišćenje u Hrvatskoj i BiH odgođeno je na Haškome sudu, jer se Stanišić nije pojavio.

57-godišnji Jovica Stanišić, bivši šef srbijanske službe državne sigurnosti (SDB), nije se pojavio jutros u sudnici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a medijima nije priopćena nikakva informacija o razlozima njegova izostanka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prilagođeno zdravstvenim problemima Stanišić i Simatović sposobni pratiti suđenje Slika nije dostupna ICTY: Stanišiću i Simatoviću odobreno privremeno puštanje na slobodu

Agencija France presse javlja da su Stanišićeva obrana i vlasti u Beogradu u više navrata izvještavali o lošem zdravstvenom stanju Stanišića koji navodno boluje od raka želuca.

U sudnici je bio prisutan Franko Simatović, Stanišićev pomoćnik, bivši zapovjednik postrojbe za specijalne operacije SDB.

Još nije objavljeno kada će se suđenje nastaviti.

Suđenje je trebalo početi 10. ožujka, no bilo je odgođeno za tjedan dana na zahtjev tužiteljstva iz razloga koji su ostali tajnom.

Pozivajući se na neslužbene izvore, srbijanski mediji javljaju da je Stanišić jutros bio na pregledima u haškoj bolnici i podsjećaju da je njegova obrana tražila obustavu postupka jer zbog bolesti nije sposoban za suđenje.

Tužiteljstvo se usprotivilo takvim zahtjevima i ustvrdilo da je Stanišić sposoban za suđenje.

Optužnica tereti Stanišića i Simatovića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba s velikih dijelova teritorija Hrvatske te Bosne i Hercegovine od 1991. do 1995. godine.

Naknadnim proširenjem optužnice u ožujku 2006., tereti ih se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti i za ubojstvo kao kršenje ratnog prva i običaja, zbog likvidacija Bošnjaka iz Srebrenice, koje su 1995. počinili "Škorpioni", postrojba SDB-a pod njihovom izravnom kontrolom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene