Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haaški sud odbio je ranije pustiti na slobodu bivšeg predsjednika parlamenta bosanskih Srba Momčila Krajišnika, optuženog za protjerivanje tisuća Bošnjaka i Hrvata tijekom rata u BiH od 1992. do 1995.


ICTY je objavio da će Krajišnik, koji je u zatvoru u Velikoj Britaniji, po britanskom zakonu moći tražiti da ga se ranije pusti na slobodu 2. travnja iduće godine, pošto odsluži polovicu kazne. Sudac Patrick Robinson u odluci navodi da je Krajišnik 'pokazao neke znakove rehabilitacije', ali misli da je 'težina zločina čimbenik koji govori protiv prijevremenog oslobađanja'. Osim toga, suci su u jednoglasnoj odluci, koja je donesena u ponedjeljak a objavljena u utorak, istaknuli da, po praksi suda, osuđenici mogu biti ranije pušteni na slobodu tek kada odsluže najmanje dvije trećine kazne.

>> Krajišnik traži puštanje na slobodu

Krajišnik je najprije osuđen na 27 godina zatvora, ali mu je kazna u žalbenom postupku u ožujku 2009. smanjena na 20 godina. Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić puštena je lani u kolovozu iz švedskog zatvora pošto je odlužila dvije trećine 11-godišnje kazne. Odluka suda o njezinu ranijem puštanju na slobodu izazvala je prosvjede članova obitelji ratnih žrtava te oduševljenje bosanskih Srba. (Hina)

Vezani članci Momčilo Bajagić-Bajaga (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Nakon Karlovca, upitan Bajagin koncert na Špancirfestu: Branitelji ga ne žele ni u Varaždinu Slika nije dostupna Momčilo Krajišnik na Palama, čuva ga policija RS