Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearno oružje

Napredak Sjeverne Koreje: "Ovo je nova prijetnja i ovo je globalna prijetnja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), nadzorno tijelo UN-a za nuklearnu energiju, u petak je priopćila da šesti nuklearni pokus Sjeverne Koreje izveden 3. rujna pokazuje da je ta zemlja napravila brzi napredak u razvoju te vrste oružja koje predstavlja novu, globalnu prijetnju.

"Rezultat je mnogo veći nego u prethodnom nuklearnom pokusu i to znači da je Sjeverna Koreja jako napredovala", kazao je direktor IAEA Yukiya Amano.

Pročitajte i ovo Kim Jong-un osuda sad-a Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila: "Ovo je neviđeno, ne smijemo to dopustiti" Slika nije dostupna Uglavnom nagađanja Uočili su ''duboko zabrinjavajuću'' aktivnost: Inspektore su iz zemlje izbacili još 2009. godine, pa su ih prisiljeni promatrati iz satelita

"U kombinaciji s ostalim elementima ovo je nova prijetnja i ovo je globalna prijetnja", kazao je Amano nakon susreta s južnokorejskom ministricom vanjskih poslova Kang Kyung Wha.

Amano je na konferenciji za novinare kazao da IAEA nema načina utvrditi je li Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu, kao što to tvrdi Pjongjang.

"Za nas je sada najvažnije da se međunarodna zajednica ujedini", kazao je Amano.

Napetosti na Korejskom poluotoku znakovito su porasle nakon posljednjeg sjevernokorejskog nuklearnog pokusa, nakon čega je jednoglasno donesena rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o novom paketu sankcija protiv Pjongjanga. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene