Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće NYT

'IAEA uvjerena da Iran može proizvesti atomsku bombu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki dužnosnici Međunarodne agencije za atomsku energiju zaključili su u povjerljivoj analizi da je Iran pribavio dovoljno informacija kako bi mogao projektirati i proizvesti atomsku bombu, izvješćuje The New York Times.

U uvodu izvješća, stručnjaci IAEA ističu da su njihovi zaključci provizorni i podložni daljnjoj potvrdi dokazima, od obavještajnih službi i vlastite istrage. No, zaključci izvješća, koje su opisali visoki europski dužnosnici, idu znatno dalje od javnih stajališta koje je zauzelo nekoliko vlada, uključujući i SAD, navodi NY Times. Godine 2007. američke su obavještajne službe u detaljnom izvješću zaključile da je Teheran 2003. godine zaustavio razvoj nuklearnog oružja. No posljdnjih mjeseci Francuska, Njemačka i Izrael osporavaju taj zaključak, tvrdeći da su Iranci nastavili s radom. Visoki američki dužnosnik kazao je prošloga tjedna da SAD preispituje svoj zaključak.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Slika nije dostupna Zbog ponašanja velikih sila Iran: Parlament traži reduciranje suradnje s IAEA-om

Povjerljivo izvješće IAEA navodi da Iran pored napretka u prikupljanju podataka od odmetnutih nuklearnih stručnjaka diljem svijeta, i sam provodi široka istraživanja i pokuse na izradi komponenti oružja. O dokumentu IAEA pod nazivom ‘Moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa’, 17. rujna je izvijestila agencija Associated Press na temelju navodnog uvida u dokument, no u petak su objavljeni neki novi detalji izvješća, pa o njemu ponovo piše NY Times. Dijelovi izvješća IAEA objavljeni na web stranici Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost, koji vodi nuklearni stručnjak David Albright.

>> Obama: Od Irana očekujemo konkretnu akciju

U nedavnom intervju je visoki europski dužnosnik upoznat s cijelim izvješćem potvrdio autentičnost izvadaka koje je objavio Albrigth, ističe NY Times. Izvješće na 67 stranica, opisuje složeni program započet 2002., koji vodi iransko ministarstvo obrane, a cilj mu je razviti nuklearnu bojevu glavu koju može nositi raketni sustav Shahab 3, iranski balistički projektil srednjeg dometa, koji može gađati ciljeve na Bliskom istoku i jugu Europe, te američke baze u Perzijskom zaljevu. Najdramatičniji izvadak iz izvješća onaj u kojem IAEA ‘procjenjuje kako Iran ima dovoljno informacija da može projektirati i proizvesti upotrebljivu implozivnu nuklearnu napravu’ s obogaćenim uranom.

Usavršavanje nuklearnog oružja

U internom izvješću IAEA se zaključuju kako osoblje agencije vjeruje ‘da su nenuklearni pokusi izvedeni u Iranu, trebali uliti povjerenje da će implozijski sustav ispravno djelovati. NYT Oružje zasnovano na načelu implozije smatra se naprednim modelom u odnosu na jednostavni tip atomske bombe koju su Amerikanci bacili na Hirošimu 1945. U njoj je detoniranjem konvencionalnog eksploziva nuklearno gorivo komprimirano u superkritičnu masu, što je izazvalo lančanu atomsku reakciju. Implozijska bomba je kompaktnija, što se smatra nužnim za izradu nuklearne bojeve glave za montažu na vrh balističkog projektila. Izvaci iz izvješća također pokazuju da je Iran učinio puno na istraživanju i testiranju kako bi usavršio nuklearno oružje, uključujući izradu detonatora visoke voltaže, detoniranje probnih eksploziva i oblikovanje bojevih glava, navodi NY Times.

Iako je glavni inspektor IAEA Ollie Heinonen još početkom 2008. održao prezentaciju izvješća mnogim zemljama, ono je da danas zadržano u tajnosti zbog protivljenja direktora IAEA Mohameda ElBaradeija, koji je protiv sukobljavanja agencije s Iranom, navodi NY Times. Reagirajući na pozive da se izvješće objavi, ElBaradei je izrazio sumnju u njegovu cjelovitost i pouzdanost. Međutim, u kolovoškom javnom izvješću stručnjaka IAEA upravnom odboru agencije zaključuje se da su navodi o iranskoj vojnoj aktivnosti vjerojatno točni. ‘Podaci sadržani u tim dokumentima, za koje se čini da su dobiveni iz više izvora kroz različita vremenska razdoblja, izgledaju uglavnom dosljedno, i dovoljno su sveobuhvatni i detaljni da je potrebno da Iran na njih odgovori i ukloni dvojbe’ o naravi svog nuklearnog programa, navedeno je u izvješću upravi IAEA.

U analizi agencije se navodi da je Iran ‘vjerojatno’ dobio potrebne informacije o dizajnu i izradi implozijske bombe od ‘vanjskih izvora’. Iako se oni ne navode poimence, mnoge obavještajne agencije pretpostavljaju da je Iran dobio osnovni dizajn bombe od prof. Abdula Kadir Kana, oca pakistanskog nuklearnog programa, kojeg se također sumnjiči za prijenos nuklearne tehnologije Sjevernoj Koreji i Libiji. Dodatne informacije mogle su poticati od ruskih nuklearnih znanstvenika koji često posjećuju Iran, naveli su istražitelji IAEA.’, ističe NY Times.

Inspektori putuju u iran 25. listopada

Stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju 25. listopada obavit će inspekciju novog iranskog nuklearnog postrojenja za obogaćenje urana Komu, izjavio je u Teheranu direktor IAEA Mohamed El Baradei. Također je izvijestio da će se predstavnici SAD-a, Francuske i Rusije 19. listopada u Beču sastati s Irancima te s njima razgovarati o mogućnosti obogaćivanja iranskog urana u drugoj zemlji. ‘Važno je da ondje pošaljemo naše inspektore kako bi pregledali mjesto gdje se obavlja obogaćenje urana i uvjerili se da se to radi u civilne svrhe’, rekao je El Baradei na konferenciji za novinare. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene