U dvadesetak gradova s hrvatskom većinom u Bosni i Hercegovini obilježena je u ponedjeljak 22. godišnjica pada Vukovara i utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZ HB), a tim povodom u Zapadnohercegovačkoj županiji danas je neradni dan.


Svijeće postavljene u obliku križa ili tako da tvore riječ 'Vukovar' zapaljene su tijekom protekle noći te su postavljeni napisi 'Vukovar' i 'Sretan vam dan Herceg-Bosne' od Neuma, Mostara, Širokog Brijega, Tomislavgrada do Livna, Kiseljaka, Žepča, Orašja i brojnih drugih gradova.

Ispred središnjeg spomen obilježja u Mostaru više desetaka osoba zapalilo je svijeće u znak sjećanja na žrtve Vukovara, ali i na obljetnicu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je utemeljena istoga dana kada je pao hrvatski grad heroj. Duž Vukovarske ulice u Mostaru te ispred križa također su zapaljene svijeće te su izgovorene molitve.

Vezani članci Luka Mišetić (Foto: Filip Brala/PIXSELL) Mišetić: "Hrvatska nije bila agresor u BiH, Herceg-Bosna nije bila udruženi zločinački pothvat" Testiranje na koronavirus, ilustracija U BiH srušen rekord, preminulo čak 20 osoba pozitivnih na koronavirus

>>VIDEO Vukovar: Državni protokol ODUSTAO od Kolone sjećanja!

Veliki broj bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) iz BiH organizirano je otišao u Vukovar sudjelovati u Danu sjećanja.

Istodobno, u Grudama je u ponedjeljak svečanom sjednicom obilježeno utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je nastala istoga dana, 18. studenoga 1991. godine, kada se odvijala kalvarija u Vukovaru.

>>Ratni zapovjednik Škabrnje: 'Prvi put neću govoriti za govornicom jer mi to nije dopušteno'

Tim povodom su iz Udruga dragovoljaca i veterana te organizatora otpora HVO-a u BiH priopćili da je utemeljenje HZ HB imalo za cilj zaštititi hrvatski narod u BiH od velikosrpske agresije i ostanka u krnjoj Jugoslaviji. Dodali su da je Daytonskim sporazumom zaustavljen rat, a Herceg-Bosna ugrađena u nove strukture dvoentitetske države, koje su se, kako tvrde, pokazale nepravednim za Hrvate zbog čega inzistiraju na uspostavi većinske hrvatske republike unutar BiH.

'Daytonski mirovni sporazum je okvirni mirovni sporazum koji je definirao cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali nije pravedan po svom unutarnjem ustrojstvu i kao takav je neodrživ. Vrijeme koje je pred nama zahtijevat će novo i drugačije uređenje Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, gdje će političko i pregovaračko polazište za hrvatski narod opet biti teritorij koji je politički i vojno organizirala i obranila Hrvatska zajednica Herceg-Bosna', navodi se u priopćenju dragovoljaca i veterana te organizatora otpora HVO-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook