Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu krivi crtići

I trogodišnje djevojčice smatraju da su predebele!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak i trogodišnje djevojčice vjeruju da su predebele i promijenile bi neki dio na svom tijelu kada bi mogle.

Gotovo trećina djevojčica ‘gotovo uvijek’ brine se o tome koliko su bucmaste, dok njih 18 posto brine ‘ponekad’ o tome kako izgledaju, otkrili su istraživači sa Sveučilišta Central Florda, piše Metro. Međutim, sliku o sebi djeca nisu stvorila na temelju mršavih likova iz crtića, već oglasa i programa u kojima gostuju stvarne žene koje su za potrebe medija dotjerane do savršenstva, otkrio je tim sa Sveučilišta Central Florida objavljenog u časopisu ‘British Journal of Developmental Psychology’.

Pročitajte i ovo Problem debljine u Hrvatskoj - 2 Istraživanje Europske inicijative Svako treće dijete u Hrvatskoj ima ozbiljan zdravstveni problem: Adekvatno ga ne prepoznaju ni roditelji ni liječnici obiteljske medicine Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom

Idealiziraju pretjeranu mršavost

Za potrebe studije, polovica od 121 djevojčice u dobi od tri do šest godina gledale su animirane filmove poput Pepeljuge u kojima se pojavljuju lijepi likovi o čijem se izgledu vodio dijalog koji je komentirao njihovu ljepotu koja ih čini najboljim likovima u gradu. Druga je skupina gledala dijelove animiranih dječjih filmova koji nisu sadržavali takve dijaloge. Nakon odgledanih filmova postojalo je veoma malo razlike u stavovima prema ljepoti tijela. ‘Moramo pomoći djeci da zanemare utjecaj slika o ljepoti, naročito pretjeranoj mršavosti koju vide i idealiziraju. Treba ih poticati da preispitaju koliko bi izgled trebao biti dio samopouzdanja. Djeci treba pomoći u izgradnji pozitivne slike o samima sebi’, rekla je voditeljica istraživačkog tima Stacey Tantleff-Dunn.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene