Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islandski predsjednik je izazvao novi referendum o programu plaćanja 5 milijardi dolara Velikoj Britaniji i Nizozemskoj za dugove nastale u financisjkoj krizi stvarajući tako neizvjesnost oko gospodarskog oporavka otoka.


Island, čiji se gospodarski i financijski sustav srušio krajem 2008. duguje taj iznos Britaniji i Nizozemskoj koje su isplatile domaće štediše koji su izgubili novac na online računima u banci Icesave nakon što je ta islandska banka propala.

Vezani članci Koronavirus na Islandu, ilustracija Otočna zemlja nakon 15 mjeseci ukida apsolutno sva COVID ograničenja: Cijepili gotovo 90 posto odraslog stanovništva Slika nije dostupna Island dobio spor, ne mora obeštetiti strane štediše propale banke

>> Geolozi: Islandu prijeti nova golema erupcija vulkana

Predsjednik Olafur Grimsson po drugi put je uložio veto na zakon o vraćanju dugova Icesavea. Na posljednjem referendumu velika većina od oko 200.000 birača ove zemlje odbacila je raniji plan plaćanja i tako vratili pregovore između triju zemalja na početak odgodivši gospodarski oporavak zemlje.

Islandski parlament prihvatio je najnoviji plan početkom ovoga tjedna. Grimsson je rekao kako je sadašnji parlament isti onaj koji je prihvatio prvotni dogovor o Icesaveu te da otada nije dobio novi mandat naroda da odlučuje o tom pitanju.

On je kazao kako je bitno 'da je narod iskoristio svoje zakonodavne ovlasti u sporu o Icesaveu'.

'Stoga sam odlučio u skladu s člankom 26 ustava uputiti novi prijedlog zakona na referendum', rekao je Grimsson.