Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pomolu kolaps?

Prvo Lufthansa pa BA, a sad i francuski kontolori leta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zračni europski promet na rubu je potpunog kolapsa, a Lufthansinim pilotima i izglasanom štrajku zaposlenika British Airwaysa, danas su se u petodnevnom štrajku pridružili i francuski kontrolori leta.

Pola prometa u zračnoj luci Orly je otkazano zbog štrajka kontrolora, a svaki četvrti let u parišku zračnu luku Charles de Gaulle, isto tako je otkazan zbog toga, prenosi BBC. Francuski kontrolori protive se takozvanoj modernizaciji kontrole leta, za koju vjeruju kako samo znači novu dodjelu otkaza radnicima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Emitirano hitno upozorenje BA: Isprika nakon lažne poruke da će se zrakoplov srušiti Slika nije dostupna U ponedjeljak Kreće štrajk osoblja British Airwaysa

Analitičari tvrde kako se sindikati nadaju da će francuski predsjednik Nicolas Sarkozy popustiti njihovom pritisku, ususret regionalnim izborima, koji će s održati idućeg mjeseca.

81 posto zaposlenika BA za štrajk

Nakon štrajka pilota Lufthanse i najvećoj britanskoj aviokompaniji British Airways, prijeti masivan štrajk pilota i posade, koji su se glasanjem uvjerljivo opredijelili za opciju štrajka. Zbog nezadovoljstva oko gubitka zaposlenja i promjena radne prakse, oko 13.000 pilota i posade British Airwaysa, pristupilo je glasanju te se velika većina odlučila na štrajk, odnosno njih čak 81 posto. 'Naši zaposlenici dali su nam do znanja kako žele iskoristiti svoje demokratsko i zakonsko pravo na štrajk, jer su toliko nezadovoljni', izjavio je na konferenciji za medije Len McCluskey, pomoćnik glavnog tajnika British Airwaysa, a prenosi Reuters.

Zasad nije poznat konkretan datum štrajka, no sami piloti i posada su rekli kako sigurno neće štrajkati za uskršnje blagdane. Štrajk je pokrenula inicijativa BA, kojom se od tri četvrtine njihovih zaposlenika tražilo da prihvate zamrzavanje plaća na godinu dana te od ostatka da prihvate sa stalnog zaposlenja, na honorarno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene