Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I Kina protiv američkog proturaketnog štita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina se također usprotivila spornom američkom planu postavljanja proturaketnog štita u dvjema europskim zemljama, ocijenivši da bi taj projekt mogao poremetiti stratešku ravnotežu moći.

Sjedinjene Države žele postaviti elemente planiranog štita na
prostoru Europe - sofisticirani radar u Češkoj Republici te deset presretača raketa u Poljskoj, čemu se oštro protivi Rusija.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Slika nije dostupna The Wall Street Journal tvrdi SAD odustaje od proturaketnog štita u Europi

"Kina ocjenjuje da će proturaketna obrana utjecati na stratešku ravnotežu i stabilnost", izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu, javlja agencija France presse.

"To ne pridonosi međusobnom razumijevanju velikih sila niti
regionalnoj sigurnosti. Također, to može izazvati nove probleme jačanjem naoruažanja", dodala je kineska glasnogovornica.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da bi ruske rakete mogao okrenuti prema Europi ako Sjedinjene Države ustraju u svome naumu raspoređivanja proturaketnog štita.

Sjedinjene Države tvrde da projekt proturaketnog štita nije uperen protiv Rusije, već mu je cilj zaštita od mogućih napada iz takozvanih "nepoćudnih" država kakve su Iran i Sjeverna Koreja.

Peking strahuje da bi se SAD mogao koristiti sustavom obrane da zaštiti Tajvan, odbjegli otok koji Kina želi vratiti pod svoju upravu.

Iz međunarodnog Sporazuma o antibalističkim raketama (ABM), iz 1972. godine, Washington se povukao 2002. kako bi mogao raspoređivati svoju proturaketnu obranu, podsjeća Reuters.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene