Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Grčke

I Bugarska protiv otvaranja pristupnih pregovora s Makedonijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarska se pridružila Grčkoj u vetu na otvaranje pregovora o pristupu EU-u s Makedonijom, unatoč pozitivnoj preporuci Europske komisije.

Grčka smatra da Skoplje pogrešno tumači velike dijelove svoje povijesti. Isto tako, Bugarska smatra da Makedonija nepravedno bira samo najistaknutije heroje i znamenite događaje iz svoje srednjovjekovne povijesti i borbe protiv otomanske vladavine u 19. i početkom 20. stoljeća. Skoplje je nedavno razbjesnilo Atenu postavivši u centru glavnoga grada golem kip 'ratnika na konju' koji nalikuje Aleksandru Velikom, kojeg si prisvajaju obje nacije.

Makedonija je isto tako nedavno sponzorirala izložbu srednjovjekovnih rukopisa u Bruxellesu, što je razljutilo Bugarsku. Rukopisi spominju Bugarsku i bugarski jezik a ne Makedoniju, koja je postala neovisna država 1991. Makedonija također često blati Bugarsku, a najočitiji je primjer ratni film 'Treće poluvrijeme' koji prikazuje Bugare kao fašiste, unatoč odluci bugarske vlade da ne ispuni nacističku zapovijed o deportaciji 48.000 bugarskih Židova u koncentracijske logore.

Bugarski predsjednik Rosen Pleveliev rekao je europskom povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu u srijedu da Makedonija 'nije spremna' za pregovore s EU-om. Ovo je četvrta godina zaredom da je početak pregovora s Makedonije odgođen. Fuele je posjetio Bugarsku u pokušaju da razjasni vladino stajalište prema Makedoniji. No dobio je više od objašnjenja. Bugarski premijer Bojko Borisov optužio je Skoplje da krade iz bugarske povijesti i blati zemlju.

>> Medicinska sestra krijumčarila antičke novčiće iz Makedonije

Fuele je uložio velike napore ne bi li riješio spor Skoplja i Atene oko imena Makedonije, koje prisvajaju obje države. U listopadu je predložio kompromis po kojem bi pregovori počeli prije nego se pronađe rješenje za taj spor.  Atena je također dala poticaj za rješenje spora predloživši 4. listopada potpisivanje bilateralnog memoranduma o razumijevanju kojim bi se obje strane obvezale na poštivanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti druge strane i odrekle teritorijalnih pretenzija.

Situacija je danas drugačija. Plevneliev je rekao Fueleu da će prije bilo kakvih dobrih vijesti iz Bruxellesa Skoplje morati poboljšati odnose s Bugarskom. 'Vlasti u Skoplju deblokirat će svoju europsku perspektivu ne pomoću propagande i marketinških kampanja nego stvarnih reformi i poteza za poboljšanje dobrosusjedskih odnosa' rekao je, kako je prenio portal Novinite.

Istaknuo je da Sofija ne uskraćuje nego podržava europsku perspektivu Makedonije, ali uzima u obzir da ona nije spremna za početak pregovora. 'Bugarska ne može dati europski certifikat potezima vlade u Skoplju koja sustavno koristi ideologiju mržnje prema Bugarskoj', rekao je.

'Strateški je važno za dugoročnu stabilnost na Balkanu da vlada u Skoplju počne primjenjivati europski pristup prema svojim susjedima, bez pretenzija i manipulacija. Krajnje je vrijeme da vlada u Skoplju prekine svoju protubugarsku kampanju i manipulacije povijesnim istinama. Odgovoran europski pristup prema susjedima i idućoj generaciji jest čuvanje povijesti kakva god ona bila', dodao je.

Fuele se nije složio s bugarskim predsjednikom, ustvrdivši da Makedonija predugo čeka na članstvo u EU-u i NATO-u, koje Grčka također blokira. 'Spadam među one koji smatraju da nije dobro da naši partneri čekaju pred vratima predugo. Smatram da je integracija najbolji način za rješavanje nacionalizma i uvjeren sam da izolacija jača nacionalizam', rekao je.

Europska komisija priopćila je da Fuele razumije bugarske argumente, ali i poziva obje države da riješe otvorena pitanja u dobrosusjedskom duhu. 'Uvjeren sam da se konstruktivnim dijalogom i uzajamnim razumijevanjem može postići stvaran napredak', poručio je Fuele, po priopćenju EK.

Bugarski predsjednik predložio je nedavno da Bugarska i Makedonija zajednički obilježavaju neke povijesne datume i izbjegnu nacionalističko tumačenje povijesti. Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov odgovorio je da u obzir dolaze samo tri datuma - Dan Europe, dan kada je Bugarska priznala Makedoniju i dan kada su Bugarska i Makedonija uspostavile diplomatske odnose, što je Bugarska doživjela kao uvredu i potvrdu za svoje stajalište. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo EasyJet avion Svi odahnuli Bizaran incident na letu iznad Sredozemnog mora: Kapetan aviona morao prinudno sletjeti zbog bučnog para Parlamentarni izbori 2024. Pratite iz minute u minutu Dabro potvrdio: "Našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", Milić obznanio kad bi se mogli znati obrisi konačnog dogovora

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene