Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginulo 2.000 ljudi

HRW: Nasilje na jugu Kirgistana bilo je sustavno i dobro organizirano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međuetničko nasilje u Kirgistanu u kojemu je na jugu zemlje poginulo najmanje 2.000 ljudi, bilo je sustavno i dobro organizirano, izvijestio je Human Rights Watch, zatraživši međunarodnu istragu o tomu.

‘Istraga koju je proveo HRW pokazala je da je nasilje, osobito napadi na uzbečke četvrti bilo sustavno i u većini slučajeva, dobro organizirano’, stoji u priopćenju ove organizacije za obranu ljudskih prava čije je sjedište u New Yorku.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Zoran Milanović objava na facebooku Milanović na Fejsu: "To je alarm za sve nas"

U priopćenju HRW-a stoji kako, unatoč optužbama uzbečke zajednice, nije moguće sa sigurnošću tvrditi jesu li kirgistanske snage bile izravno umiješane u napade na Uzbeke.

>> VIDEO: Tijekom nemira silovali i tukli Uzbekistanke

To je pitanje koje bi, prema mišljenju HRW-a, trebalo najprije razjasniti. ‘Potrebno je provesti međunarodnu istragu, utvrditi tko je odgovoran i pokušati zajamčiti da se takvo što više nikad ne ponovi’, rekao je specijalist za izvanredna stanja u HRW-u Ole Solvang.

U priopćenju organizacije stoji i kako odluka kirgistanske vladi da u nedjelju organizira referendum o ustavu te da u zemlju, preciznije u ‘područja u kojima se gotovo i ne može živjeti’, vrati desetke tisuća izbjeglih, predstavlja opasnost da se još više destabilizira situacija između kirgiske većine i uzbečke manjine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene