Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić i Sander u Bukureštu čekaju pozivnicu za NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici 26 zemalja članica NATO-a u jučer navečer na summitu u Bukureštu suglasili su se da se pozivnica za članstvo uputi Hrvatskoj i Albaniji, dok je poziv Makedoniji odgođen.

"Postoji konsenzus da se dvije zemlje pozovu u članstvo u NATO-u", izjavio je glasnogovornik Saveza James Appathurai nakon radne večere tijekom koje su čelnici razgovarali o proširenju.

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

Što se Makedonija tiče, Grčka ne pristaje na upućivanje pozivnice dok se ne riješi spor oko imena te zemlje koje nosi i sjeverna grčka pokrajina.

>> Kuvertirana pozivnica za ulazak Hrvatske u NATO!

Šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a okupili su se danas u Bukureštu na sjednici Sjevernoatlantskog vijeća, na kojoj će pozvati Hvatsku da se priključi Sjevernatlantskom savezu.

Nakon što odluka o pozivnici bude i službeno potvrđena, predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader u prijepodnevnim satima će se pridružiti sastanku čelnika 26 zemalja članica.

NATO se nije uspio suglasiti oko Ukrajine i Gruzije

Članice NATO-a nisu se uspjele suglasiti da bivše sovjetske republike Ukrajinu i Gruziju stave na put prema članstvu u Savezu.

Čelnici NATO-a tijekom radne večere razgovarali su o zahtjevu Gruzije i Ukrajine da ih se primi u Akcijski plan za članstvo (MAP), što se smatra predsobljem za ulazak u NATO. 

Glasnogovornik James Apathurai je rekao da o tome nema suglasnosti među članicama i da odluka sigurno neće biti donesena na ovom summitu.

"Mogu reći da na ovom summitu odluke o primanju tih dviju zemalja u MAP neće biti", rekao je Appathurai, dodajući da ovdje nije posrijedi hoće li te dvije zemlje biti primljene u MAP, nego kada će se to dogoditi.

Sjedinjene Države, Kanada i neke bivše članice Varšavskog ugovora snažno podupiru želju tih dviju zemalja da se što više približe NATO-u. Međutim, skupina zapadnoeuropskih zemalja na čelu s Njemačkom traži da se pokaže više razumijevanja za stajališta Rusije koja se tome protivi, ne želeći biti okružena članicama NATO-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene