Crkva, ilustracija - 2
Crkva, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatsko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini posebnom je izjavom u ponedjeljak oštro osudilo učestale napade na obilježja hrvatskog naroda u toj zemlji upozoravajući kako su to ozbiljni incidenti koje bosanskohercegovačke vlasti ne smiju ignorirati jer potiču strah i nesigurnost.


Nakon što je proteklog vikenda oskvrnuto spomen obilježje poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Vitezu iz hrvatskog su veleposlanstva reagirali izjavom u kojoj se, uz oštru osudu, ističe kako su to, kao i nedavni napad na objekt Katoličke crkve u Bihaću, samo posljednji u nizu takvih zabrinjavajućih slučajeva.

Milorad Dodik Zbog krize u BiH, u Sarajevo stižu novi dužnosnici EU i SAD-a

"Ova vandalska djela kao i nedavne prijetnje hrvatskim političkim predstavnicima u Bugojnu, te nasilno skidanje zastave hrvatskog naroda u Bugojnu i Varešu, čine niz ozbiljnih incidenata usmjerenih protiv hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", navodi se u izjavi u kojoj se ističe kako napadi na objekte i simbole hrvatskog naroda izazivaju strah i nepovjerenje te se ne smiju ignorirati. "Veleposlanstvo Republike Hrvatske stoga poziva najviše i mjerodavne institucije u Bosni i Hercegovini da osude ovakve incidente, rasvijetle njihovu pozadinu i sankcioniraju odgovorne", stoji u izjavi.

Andrej Plenković Plenković: "Želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj"

Veleposlanstvo podsjeća kako je Hrvatska država koja želi biti iskreni prijatelj BiH te je stoga posvećena svim nastojanjima kojima se ta zemlja želi učvrstiti na njenom europskom i euroatlantskom putu, zajamčiti ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i svih građana, te ojačati poštivanje suživota, tolerancije i vladavine prava.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju