Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Budućnost kakvu želimo'

Hrvatsko izaslanstvo na konferenciji Rio+20

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom vlade Nevenom Mimicom sudjeluje na konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju Rio+20, koja se od 20. do 22. lipnja održava u Rio de Janeiru.

'UN konferencija Rio+20 nastavak je rada na institucionalnom okviru za održivi razvoj koji ima za cilj usvajanje dokumenta 'Budućnost kakvu želimo' koji će obnoviti privrženost međunarodne zajednice ciljevima održivog razvoja i stvoriti temelj za izgradnju zelenog gospodarstva na globalnoj razini', navodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Ističe da će se potpredsjednik vlade Mimica obratiti skupu na 5. plenarnom sastanku, na kojem će izložiti stajališta Republike Hrvatske o viziji daljnjeg jačanja koncepta održivog razvoja u okviru UN-a. Hrvatska smatra da je ozelenjavanje gospodarstva neophodno u promicanju učinkovitog korištenja resursa i održive proizvodnje i potrošnje, pravednog rasta, otvaranju novih radnih mjesta koja poštuju ljudsko zdravlje.

'Stoga se Hrvatska zalaže da završni dokument sadrži konkretne ciljeve i mjere koje će obuhvatiti sva tri stupa održivog razvitka, kako bi se zaštitio okoliš i resursi i poboljšao socijalni status ljudi. U svom obraćanju potpredsjednik Vlade RH Mimica istaknut će da se načela zelenog gospodarstva trebaju primijeniti i na plavo gospodarstvo kako bi se zaštitili morski resursi i obalno područje', ističe Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promijenimo navike U kojem je stanju naš planet? Stručnjaci upozoravaju da bitka još nije izgubljena, ali... Amazona (Foto: AFP) nema nam pomoći? Izvješće od 1800 stranica potvrdilo: "Veliki dio prirode je izgubljen, ono što je ostalo - propada"

>> Mimica: Posvećeni smo svim obvezama prije stupanja u EU

Navodi kako će se Mimica osvrnuti i na 'potrebu jačanja međunarodne institucijske infrastrukture kako bi se osigurala provedba održivog razvoja. Hrvatska također podržava ideju da program UN-a za okoliš (UNEP) preraste u specijaliziranu agenciju UN-a kako bi se ojačao okolišni stup održivog razvitka'.

Ova konferencija održava se na 20. godišnjicu konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Riju i na 10. godišnjicu svjetskog sastanka na vrhu o održivom razvitku u Johannesburgu.(Hina)

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene