Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pomoć unesrećenima

Šef HGSS-a o našem timu koji je krenuo za Tursku: "Vrijeme igra veliku ulogu"

Aktualno Galerija Josip Brozičević - 3 Josip Brozičević - 3 Foto: DNEVNIK.hr Josip Brozičević - 2 Josip Brozičević - 2 Foto: DNEVNIK.hr Josip Brozičević - 1 Josip Brozičević - 1 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr +0 Ruševine u Turskoj - 1 Galerija 1/5 >>
Hrvatska se priključila slanju pomoći Turskoj. Hrvatska vlada odlučila je poslati u Tursku 25 spasilaca, 10 pripadnika logističkog tima, 5 voditelja timova i 10 potražnih pasa. Transport ljudi, pasa i opreme organizira ravnateljstvo civilne zaštite i krenuli su prema Turskoj.

Hrvatski konvoj krenuo je nešto iza 18 sati, a ispred njih je dug put - više od 2500 kilometara. Među spasiocima su i pripadnici HGSS-a, a reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić razgovarao je s njihovim pročelnikom Josipom Brozovčićem.

"Za sada je otišao jedan potražni tim. Ostali timovi su u pripravnosti u vidu bespilotnih sustava, medicinski timovi, katrografi i drugi potražni timovi sa psima", rekao je.

Njihove ekipe su spremne krenuti odmah, čim dobiju poziv. Zbog loših vremenskih prilika, jako je važno da službe djeluju što prije.

Pročitajte i ovo Luka Biljan APOKALIPTIČNE SCENE Svjedočanstvo Hrvata koji se našao usred epicentra potresa: "Ne možemo otići, sve su ceste urušene, katastrofa"

"Vrijeme igra veliku ulogu, ekipe su na terenu, velik je broj ispod ruševina i brza detekcija preživjelih ispod ruševina je presudna. I naši timovi će pomoći da se smanji ova prirodna katastrofa za Tursku", dodao je.

Kako je potres puno razorniji nego onaj koji je pogodio Hrvatsku, dulje će trajati i akcije spašavanja. "Akcija spašavanja će trajati dok se ne nađu svi ljudi. Timovi rade na smjene i izmjenjuju se dokle god je potrebno."

I u Hrvatskoj smo svjedočili naknadnim potresima, jesu li takve akcije opasne za timove koji dolaze u pomoć?

Pročitajte i ovo Selo na obali Sumatre nakon tsunamija 2004. Katastrofalne posljedice Zastrašujući potresi u povijesti: Jedan je iza sebe ostavio više od 220 tisuća smrti, a onaj od 9,5 po Richteru uništio milijune domova

"Potresi se ponavljaju i naravno da to predstavlja opasnost za spašavatelje na terenu, ali nadamo se i vjerujemo da će to proći bez opasnosti za spašavatelje."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene