Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PORUKA IZ MOSTARA

Plenković: ''Želimo da se riješi anomalija koja postoji od 2006. i muči Hrvate u BiH''

Dogovor o izmjenama Izbornog zakona u BiH treba uključiti otklanjanje diskriminacije manjina uz očuvanje uloge konstitutivnih naroda iz daytonskog Ustava, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković i pozdravio konsenzus stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH o toj reformi.

Hrvatski premijer Andrej Plenković s izaslanstvom susreo se na kraju posjeta BiH u ponedjeljak u Mostaru s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i predsjednikom Draganom Čovićem, a oni su ga izvijestili o razgovorima o izbornoj reformi uz posredovanje američkih i europskih diplomata čiji se nastavak očekuje krajem tjedna.

U dosadašnjim razgovorima predstavnici Venecijanske komisije su predložili da se presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu provedu brisanjem konstitutivnih naroda prigodom biranja članova Predsjedništva BiH i državnog Doma naroda. 

Upitan na konferenciji za medije o promjeni daytonskog Ustava zbog izborne reforme Plenković je rekao da o tome nije postignut dogovor unutar međunarodne zajednice: ''Meni nije poznato da je bio bilo kakav međunarodni forum na kojem bi bio postignut konsenzus da se međunarodna zajednica odrekla ili odmiče od ustavnoga okvira koji je dogovoren u Daytonu, a potpisan u Parizu.

Plenković se složio s Čovićem koji je rekao da za hrvatsku stranu u BiH nije prihvatljiv razgovor o brisanju konstitutivnih naroda, te da se umjesto brisanja naroda u Ustavu BiH omogući i manjinama da se mogu kandidirati na najviše pozicije u državi: ''Mislim da na tragu ovoga što je rekao Čović, trebamo tražiti rješenje koje će biti uključivo, ali neće eliminirati osnovne postavke ustavne arhitekture onakve kakvu BiH ima već 26 godina''.

''Došli smo ovdje s najboljim namjerama i želimo da se riješi ta jedna anomalija koja od 2006. muči Hrvate u BiH'', naglasio je Plenković, koji je pozdravio zajedništvo stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH kazavši da to ojačava poziciju u budućim pregovorima s predstavnicima bošnjačke i srpske strane kako bi se zajamčilo da Hrvati dobiju svoje legitimne predstavnike u tijelima vlasti.

Čović je istaknuo da je Ustavni sud definirao konstitutivne narode kao 'natkrovljujuću kategoriju Ustava': ''S naše strane tu nema prostora za dogovor i kompromis. Mi tražimo da se Ustav dopuni tako da bi ispoštovali sve presude Suda u Strasbourgu''.

Kriza u BiH bit će tema zasjedanja Vijeća Europske unije, kazao je Plenković: ''Vjerujem da su razgovori koje smo danas vodili pridonijeli smirivanju napetosti i jednom konstruktivnom pristupu. U Vijeću EU ću sa zadovoljstvom izvijestiti kolege o posjetu i dojmu o BiH te koliko moramo biti fokusirani i pomoći''.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Službeni razgovori u Sarajevu Plenković u BiH branio Zorana Milanovića. ''Hrvatska je susjed koji je upućen i želimo pomoći''
Pročitajte i ovo Sastanak delegacija Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske Službeni posjet Plenković stigao u BiH: ''Poruka je u znaku i signalu prijateljstva, dobrosusjedstva i suradnje''

Plenković je s izaslanstvom u Mostaru položio vijenac i zapalio svijeću ispred središnjeg spomen obilježja u središtu grada najon što je prvi dio dana proveo u Sarajevu.

Upitan o podršci Čovića i njegova HDZ-a BiH-a o Miloradu Dodiku i ukidanju Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici, Plenković je opetovao: ''Svojim pismom je Čović do kraja pojasnio svoje pozicije i smatram da je tako otklonio i najmanju sumnju da kod njega postoji bilo kakva dvojba oko karaktera zločina u Srebrenici, a to je genocid. Ta dvojba ne postoji niti u Vladi RH niti kod političkih predstavnika Hrvata u BiH''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene