Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska 'snaha' nova predsjednica Argentine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva dama Argentine, Cristina Fernandez, objavila je na temelju podataka izlaznih anketa i prvih službenih privremenih rezultata svoju pobjedu na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju. Možda će vam biti zanimljiv podatak kako je Cristinin suprug hrvatskog podrijetla. Nime, majka mu je s Brača.

"Pobijedili smo s velikom razlikom", rekla je Fernandezova u svojoj prvoj izjavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sumnja u prijevaru Princeza pred sudom, evo zašto Slika nije dostupna Ulažu 520 milijuna kuna Filipinci Luku Rijeka pretvaraju u najveću luku Sjevernog Jadrana

"To nas ne dovodi u neki povlašteni položaj već, suprotno, stavlja nas u položaj veće odgovornosti i obveza", dodala je prva dama.

Fernandez, 54-godišnja supruga odlazećeg predsjednika Nestora Kirchnera (2003-2007) i senatorica lijevog centra, treba postati prva na izborima izabrana predsjednica te južnoameričke zemlje te će se tako pridružiti Čileanki Michelle Bachelet u vrhu južnoameričke politike.

Preliminarni službeni rezultati temeljeni na podacima s više od 54,45 posto biračkih mjesta Fernandezovoj daju 43,80 posto glasova, dok kršćanska liberalka Elisa Carrio osvaja 21,61 posto a kandidat desnog centra Roberto Lavagna, bivši ministar financija u Kirchnerovoj vladi, dobija 18,39 posto.

Kako bi izbjegla drugi krug izbora pobjednička kandidatkinja mora ili osvojiti najmanje 45 posto glasova ili voditi najmanje 10 posto ispred drugoplasiranog kandidata.

U svom pobjedničkom govoru prije no što su se njene pristaše okupile u središtu Buenos Airesa Fernandez uputila je poziv "svim Argentincima".

"Zemlju ne može izgraditi samo dobra vlada. Za izgradnju zemlje potreban je napor sviju", istaknula je.

Fernandez je bila oduševljena velikom potporom koju je dobila njena kandidatura i istaknula je da je to vjerojatno najbolji rezultat nekog kandidata od uspostave demokracije 1983. godine.

Nakon što je dugo odbijala priznati poraz dok ne pristigne dovoljno velik broj službenih rezultata oko 1 i 30 po lokalnom vremenu Carrio je priznala pobjedu Fernandez Kirchner.

Nakon što i konačni rezultati potvrde njenu izbornu pobjedu Fernandez bi trebala položiti predsjedničku prisegu 10. prosinca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene