Stotinu protuvladinih prosvjednika ostalo je u utorak zabarikadirano na Politehničkom sveučilištu u Hong Kongu, opkoljeni policijom, dok opsada kampusa sveučilišta ulazi u treći dan.

Galerija


Prema lokalnim medijima, više od 200 mladih prosvjednika napustilo je nešto ranije Politehničko sveučilište u pratnji posrednika kojima je policija dopustila ulazak.

Vezani članci Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) SAD zabrinut zbog situacije u Hong Kongu: "Osuđujemo nasilje na svim stranama" Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Hong Kong ulazi u recesiju: "Prosvjedi su zadali veliki udarac našem gospodarstvu"

Prosvjednicima mlađima od 18 godina dopušten je izlazak bez uhićenja, javio je BBC, no stariji su zadržani u tom području.

Politehničko sveučilište postalo je prošlog tjedna poprištem sukoba, a protuvladini prosvjednici nisu pokazivali znakove odustajanja. Sukobi na sveučilištu jedan su od najnasilnijih incidenata otkako su u lipnju počeli prosvjedi u kojima prosvjednici traže da se provede istraga o policijskoj brutalnosti, kao i univerzalno pravo glasa, no u njihovoj je osnovi zapravo strah od kineskog ugrožavanja jedinstvenog identiteta Hong Konga.

Policija je ranije kampus proglasila "poprištem izgreda", što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina. To je i razlog zbog kojeg su prosvjednici pokušavali pobjeći kako ne bi bili uhićeni.Tenzije bi se mogle dodatno pojačati nakon što je Kina osudila odluku honkonškog visokog suda koji je odbacio uvođenje zabrane nošenja maske na licu, kakvu nose prosvjednici želeći zaštititi svoj identitet.

Policija je u ponedjeljak uhitila dio prosvjednika koji su pokušali pobjeći iz kampusa te je potom spriječila tri pokušaja prosvjednika da se probiju van. Manja skupina uspjela je pobjeći iz kampa koristeći ljestve od užeta kako bi se spustili, a potom su ih pokupili prijatelji na motociklima.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam potvrdila je na tiskovnoj konferenciji kako je na sveučilištu pod opsadom ostalo još oko 100 prosvjednika te je izrazila nadu u mirno okončanje njihova sukoba s policijom, kojoj je, po vlastitim riječima, preporučila da sukob riješe na humani način. Unatoč tome nije odbacila daljnju upotrebu sile bude li potrebno. Po njezinim riječima, kampus je napustilo 600 prosvjednika, uključujući 200 mlađih od 18 godina. (Hina)