Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muslimanski hodočasnici počeli su u nedjelju obred kamenovanja Sotone u dolini Mini, pokraj Meke, prvog dana Kurban-bajrama, muslimanskog blagdana prinošenja žrtve.


Vjernici su kamenčićima koje su dan ranije pokupili u Muzdalifi, nekoliko kilometara od Meke, gađali najviši od triju kamenih blokova što simboliziraju Sotonu, koji muslimani zovu Iblis. Po običaju, prvog dana na najveću kamenu stelu visoku 30 metara treba baciti sedam kamenčića, a sutradan i trećeg dana 21 kamenčić na veliku, srednju i najmanju stelu.

Vezani članci Kurban-bajram (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Poruka muslimanima povodom Kurban-bajrama Slika nije dostupna Rihanna pozirala na način koji vrijeđa džamiju: Je li ovo provokativno?

Kamenovanje Sotone je visokorizičan obred koji su zadnjih godina pratila i smrtonosna stampeda sve dok saudijske vlasti nisu uredile svetište kako bi osigurale stalan protok ljudi.

Svaki će hodočasnik danas zaklati životinju (ovan, ovca, koza, jarac) u spomen na proroka Ibrahima (Abrahama) koji je bio spreman žrtvovati sina Ismaila (Izaka), po tradiciji. Nakon tog obreda, vjernici će poći u Meku gdje će obilaziti oko Kaabe, kockaste konstrukcije u središtu Velike džamije.

Zatim će proći putem od Safe do Marve, stopama Hadžar (Hagare), Ibrahimove žene koja je pretrčala taj put tražeći vodu za svog sina Ismaila sve dok kod njezinih nogu nije izbio izvor Zamzam.

Milijuni muslimana, u tradicionalnoj bijeloj odjeći, hodočašće hadž počeli su u subotu penjanjem na planinu Arefat, nedaleko od Meke. Vjeruje se da je upravo ondje Muhamed održao svoju oproštajnu propovijed.

U hodočašću u kojemu ove godine sudjeluje više od dva milijuna vjernika, nije bilo većih izgreda. Hadž, najveće hodočašće u svijetu, jedan je od pet stupova islama i svaki vjernik ga mora obaviti barem jednom u životu ako za to ima mogućnosti. (Hina)