Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključni izbori

Mala država prava je iznimka u središnjoj Aziji - Hoće li joj uspjeti ono što nikako ne polazi za rukom njezinim susjedima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednički izbori u nedjelju trebali bi biti uvod u miran prijenos vlasti u Kirgistanu, što će biti test za lokalnu demokraciju i iznimka u središnjoj Aziju u kojoj su predsjednici obično autoritarni i vladaju do smrti.

Jedanaest kandidata natječe se za šefa države Kirgistana, a među njima više je premijera koji su bili u vladi sadašnjeg predsjednika Almazbeka Atambajeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preporučio šef države Ministar popio biljni tonik, tvrdi da teški COVID liječi za tri dana. Stručnjakinja upozorava: "Otrovan je i u najmanjim količinama" Slika nije dostupna Drama u Kirgistanu Prosvjednici upali u parlament, gorjeli automobili. Policija ih rastjerala vodenim topovima i šok-bombama

U 25 godina od proglašenja neovisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza, u Kirgistanu su svrgnuta dva predsjednika 2005., i 2010., uz epizode etničkog nasilja.

Od 2011. zemlju vodi Almazbek Atambajev koji prema ustavu nema pravo ponovno se natjecati za tu dužnost.

Pod njegovim vodstvom Kirgistan se politički pribiližio Rusiji, ali se istodobno oslanjao na Kinu kako bi potaknuo gospodarski razvoj. Atambajevljeva vladavina bila je pošteđena nasilja, ali i obilježena represivnim mjerama i predizbornim napetostima.

Politički život Kirgistana snažno se razlikuje od susjednih zemalja središnje Azije kojima doživotno vladaju autoritarni predsjednici.

Osim borbe za predsjedničku dužnost, jedanaest kandidata koji se natječu u nedjelju trebaju obraniti i sliku stabilnosti kakvu Kirgistan predočava svijetu.

"Ako izbori proteknu u neredu, mogli bi srušiti demokratski imidž Kirgistana. U igri je krhka stabilnost", kaže Deirdre Tynan, ravnateljica za azijski odsjek u Međunarodnoj kriznoj skupini.

"Unatoč tehničkom napretku u načinu na koji je organizirao glasanje, sustav se i dalje temelji na kampanji ocrnjivanja protivnika, kupovine glasova, korištenje državnog novca za favoriziranje kandidata. Ozračje je nevjerojatno napeto", kaže Tynan.

Država u kojoj je bogatstvo često povezano uz korupciju

Izborni favoriti su dvojica bivših premijera. Prvi je Soronbaj Jenbekov, blizak saveznik Atambajeva koji je zbog toga u kampanji imao potporu predsjednika države. Drugi je bogati poslovni čovjek Omurbek Babanov.

Bez obzira tko pobijedi od njih dvojice, nijedan neće provesti "duboke reforme" niti promijeniti vanjsku politiku, kaže Azel Dulotkeldijeva, politička analitičarka zaposlena na sveučilištu Manas u Biškeku.

Državni mediji opisuju 47-godišnjeg Babanova kao nedomoljubnog kandidata koji ne zaslužuje povjerenje naroda. Takva je strategija učinkovita u zemlji u kojoj se pojam bogatstva često povezuje s korupcijom.

U rujnu su se napadi proširili, pa su provladini mediji tvrdili da autoritarni predsjednik susjednog Kazahstana, Nursultan Nazarbajev, podržava Babanova preko kojega želi utjecati na Kirgistan.

Tier Sarijev, još jedan bivši premijer, te nacionalist Adakhan Madumarov, popularni su kandidati koji će onemogućiti dvojici favorita da u prvome krugu osvoje više od 50 posto glasova, pa je drugi krug izgledan.

Upravo se takva scenarija pribojavaju mnogi birači jer su revolucije 2005. i 2010. počele međuetničkim nasiljem nakon osporavanja izbornih rezultata.

"Pustite da jedan od njih pobijedi u nedjelju tako da mi možemo mirno nastaviti svoj život", rekao je Marat Babakulov, vlasnik imanja u pokrajini Čui i upozorio na stvarni problem zemlje, a taj je da je "milijun naših ljudi prisiljeno otići u Rusiju i ondje tražiti posao". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene