Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je planirala potpuno uništiti britansku prijestolnicu i spržiti sve u radijusu od 45 kilometara.


Rusi su planirali nuklearnim bombama uništiti London za vrijeme Hladnog rata. Ovu je zlokobnu prijetnju otkrio britanski stručnjak za nuklearno oružje William Penney koji je sudjelovao u razvoju prve britanske atomske bombe.

U pismu koje je 1954. poslao direktoru ureda za atomsku energiju Edwinu Plowdenu izložio je destruktivni ruski plan. Pismo pisano rukom objavio je državni arhiv, javlja Daily Mail.

'Umjesto da na London bace 32 'obične' bombe Rusi će se vjerojatno odlučiti za tri do pet, ali onih puno jačih, koje bi potpuno uništile grad, odnosno područje od oko 45 kilometara kvadratnih i koje ne bi trebalo precizno navoditi', napisao je Penney u svom pismu britanskim nadležnim službama.

Amerikanci stižu s teškim naoružanjem u Europu koju žele zaštititi od Rusije

Iako je London meta, svi Britanci patili bi od posljedica tog katastrofalnog napada nuklearnim oružjem, upozorio je znanstvenik istaknuvši da su ruske bombe mnogo jače od onih kojima su Amerikanci gađali Japan u kolovozu 1945. godine kada je poginulo 220 tisuća ljudi.

Ovakve prijetnje za vrijeme Hladnog rata nisu bile ništa neobično, a državni arhiv objavio je i pismo ministarstva obrane u kojem se kaže kako bi za bilo koji napad Velika Britanija sigurno saznala bar tjedan dana ranije. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook